Verschenen, De Revisor #26|27 – Meer lucht


Deze Revisor is een dubbelnummer, waarin een tijd van vóór en ná elkaar ontmoeten.

Het oudste, tweede deel van deze uitgave kun je beschouwen als een typische Revisor-verzameling proza en poëzie – divers, fris en vitaal. Niets over corona. Niets over #blacklivesmatter. De crises van 2020 hebben de personages nog niet uit het lood geslagen, op afstand gezet. Mondkapjes en protesten zijn nog niet in de decors, laat staan in de hoofden.

Maar het eerste deel reageert op de onrust om ons heen. Reflecteert. Getuigt. Voor ons thema ‘Meer lucht’ vroegen we onze schrijvers stil te staan bij twee onzichtbare plagen: een longziekte die niemand overslaat en het stelselmatige racisme dat door de dood van George Floyd, en de daaropvolgende demonstraties, nogmaals zichtbaar werd gemaakt. Zijn laatste woorden, ‘I can’t breathe’, verbinden de ziekte en het protest.

Deze bundeling is de belichaming van het voor, na en tijdens de crisis, en van de beweging die goede literatuur continu maakt, van de schrijfkamer naar de straat, van quarantaine naar protest. Van mij naar ons.

Met in #26 Pelumi Adejumo, Maarten Buser, Dorien Dijkhuis, Marieke Lucas Rijneveld en Daniël Vis. Met verhalen van Leonieke Baerwaldt, Viktor Frölke, Menno Hartman, Sanneke van Hassel, György Konrád (vertaling Mari Alföldy), Gilles van der Loo, Nicolien Mizee, Antonio Ortuño (vertaling Luc de Rooy) en Marcelle Verberne.

En in #27 Alara Adilow, Mira Aluç, Lex ter Braak, Gonzalo Maier (vertaling Luc de Rooy), Harm-Hendrik ten Napel, Layli Long Soldier (vertaling Nevorice Matheu), Tonnus Oosterhoff, Gustaaf Peek, Michael Tedja, Laurine Verweijen, Arno Van Vlierberghe en Emma Wiersma.

Als eerste De Revisor lezen? Abonnees krijgen één jaargang: 3 nummers en 1 special. Een jaarabonnement (voor Nederland) kost € 45,- en kan op elk gewenst tijdstip ingaan.