Nederland treurt. Rampliederen door de eeuwen heen

Op zaterdag 28 november ging de productie Nederland treurt. Rampliederen door de eeuwen heen in première, uitgevoerd door Camerata Trajectina. Dit Utrechtse muziekgezelschap gaf een concert tijdens het Wavelength festival, dat dit jaar in het teken van PANDEMIE stond.

Camerata Trajectina speelde een selectie rampliederen over de pest, watersnoden en insectenplagen. Ook de Leidse buskruitramp van 1807 werd bezongen. Verder was er een prachtige vertolking van het ‘Treur-Lied over den Hollandschen inbreuck der wateren in den Dordtsche Weerd geschiet den 21/31 Decemb. 1658, door Jodocus van Lodenstein. Het project komt voor uit een samenwerking met Lotte Jensen, die onderzoek doet naar de verwerking van rampen in liederen. De cd-opnames zijn eind januari en zijn mogelijk zijn gemaakt via een crowdfundcampagne.

Het concert is nog een week terug te kijken via YouTube​. Behalve muziek zijn er ook korte interviews over de ontwikkeling van een vaccin tegen corona op het Bioscience Park te Leiden te zijn en een gesprek met Lotte Jensen over haar onderzoek naar rampliederen.