De nieuwe Parelduiker 2020/5 komt eraan

Jef Last in Indonesië
Schrijver Jef Last en president Soekarno stonden op vriendschappelijke voet tijdens Lasts verblijf in Indonesië (1950-1953). Soekarno bevriend met een Nederlander, na de dekolonisatieoorlog? Jazeker, al knetterde het flink tussen hen beiden, vooral over de kwestie Irian. Last diende zelfs in een geheime missie als go-between tussen Willem Drees en Soekarno. Last-biograaf Rudi Wester toont voor het eerst, dankzij de ongepubliceerde memoires van Last, hoe hun confronterende gesprekken hierover verliepen.

De Ster van Nijhoff
Hoewel Martinus Nijhoff vooral faam heeft verworven als dichter en vertaler, was zijn ambitie om toneel te schrijven even groot. Zo schreef hij in de Tweede Wereldoorlog het kerstspel De ster van Bethlehem voor opvoeringen in de kerk, bedoeld om de mensen een hart onder de riem te steken. Om universeel verstaanbaar te zijn zou hij het liefst taalloos willen schrijven. Nijhoff-biograaf Bart Slijper laat de heroïsche pogingen van de dichter zien om dit ideaal te benaderen en de Bijbelverhalen in het licht te stellen. We zien Nijhoff ploeteren en schaven, zonder dat hij ooit helemaal tevreden is.

Proust in Bogotá – literaire verkenningen van Colombia
Een literair pelgrimsoord is Bogotá nooit geweest. Schrijvers op doorreis in het geïsoleerde Colombia – Christopher Isherwood, William Burroughs, Gabriel García Márquez en Paul Theroux – kwamen vol verbazing terug of werkten zich ter plaatse in de nesten. Onberoerd liet de stad niemand.

De oorlogsjaren van Maurits Dekker
Bij zijn dood was Maurits Dekker (1896-1962), auteur van de oorlogsroman De laars op de nek, al een vergeten schrijver. In zijn romans nam hij het op voor hen die ‘zich bevinden aan de kant waar de slagen vallen’. De romancier Dekker is dus niet los te zien van de activist Dekker. Al voor de oorlog bracht hij zijn solidariteit in praktijk, maar de oorlog zelf was zijn finest hour, laat Dekkers biograaf Bart de Cort zien.

De Parelduiker 2020/5 verschijnt in de eerste week van december.

isbn 978 94 6004 492 2 (ook via het cb bestelbaar). 80 blz. € 13,50.

Abonnement (5 nummers) € 52,50. Digitaal abonnement (pdf) € 34,90, losse nummers digitaal € 7,50.

De Parelduiker is een uitgave van de Stichting Het Oog in ’t Zeil i.s.m. Uitgeverij Vantilt en wordt financieel ondersteund door het Nederlands Letterenfonds en de Stichting Vrienden van De Parelduiker. Redactie Hein Aalders (eindredactie), Marco Daane, Marco Entrop, Marsha Keja, Menno Voskuil en Thijs Wierema. Zie ook: www.parelduiker.nl