De nieuwe Parelduiker komt eraan

De beginjaren van H. Marsman
In 1923 verscheen Marsmans debuutbundel Verzen. Dit befaamde ‘rode boekje’ bevat dertig gedichten, een kleine selectie uit de meer dan honderd gedichten die Marsman vanaf 1916 heeft geschreven. H.T.M. van Vliet ligt een tip van de sluier over dit jeugdwerk op, waarvan enkele tientallen gedichten nooit eerder zijn gepubliceerd.

Józef Wittlins roman Het zout der aarde
In 1937 verscheen in een Nederlandse vertaling van A.E. Boutelje Het zout der aarde, de roman van de Poolse schrijver Józef Wittlin (1896-1976), die hem in 1939 een nominatie voor de Nobelprijs voor Literatuur opleverde. Dat boek was indertijd wereldwijd een artistiek en commercieel succes. Tegenwoordig geniet Wittlin, die bevriend was met Joseph Roth, vrijwel alleen in literaire kringen bekendheid. Deze maand verschijnt een nieuwe vertaling bij uitgeverij Wereldbibliotheek.

Sander Kollaard herontdekt Judicus Verstegen
Judicus Verstegen (1933-2015) gold eind jaren zestig als de evenknie van de grote Hermans. Dat had veel te maken met zijn indrukwekkende debuutroman, Legt uw hart daarop, uit 1967. Zowel schrijver als boek is alweer heel lang vergeten. Sander Kollaard, winnaar van de Librisprijs 2020 voor de roman Uit het leven van een hond, pleit voor eerherstel.

De collaborateur en de vervalser: schilder Han van Meegeren en dichter Martien Beversluis
Terwijl de kunstschilder Han van Meegeren tijdens de oorlog zijn methode om valse Vermeers te schilderen perfectioneerde, werkte hij aan een groot boek over zijn werk. De dichter Martien Beversluis schreef voor het boek meer dan twintig gedichten. Eén exemplaar bleek aan Hitler opgestuurd.

De Parelduiker 2020/4 verschijnt in de week van 12 oktober.

isbn 978 94 6004 491 5 (ook via het cb bestelbaar). 80 blz. € 13,50.

Abonnement (5 nummers) € 52,50. Digitaal abonnement (pdf) € 34,90, losse nummers digitaal € 7,50.

De Parelduiker is een uitgave van de Stichting Het Oog in ’t Zeil i.s.m. Uitgeverij Vantilt en wordt financieel ondersteund door het Nederlands Letterenfonds en de Stichting Vrienden van De Parelduiker. Redactie Hein Aalders (eindredactie), Marco Daane, Marco Entrop, Marsha Keja, Menno Voskuil en Thijs Wierema. Zie ook: www.parelduiker.nl