meetlint / rolmaat

Verwarwoordenboek Vervolg (174)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

meetlint / rolmaat  

Deze ‘lintmeters’ verwijzen naar verschillende soorten ‘meetgerei’.

meetlint         meetband van textiel, kunststof of metaal

  • Met dit fitness meetlint kun je snel en handig de omvang van al je lichaamsdelen meten.

rolmaat          zelf oprollende metalen meetband

  • Hij heeft zich in de vinger gesneden omdat hij vergat op het remknopje van de rolmaat te drukken.

De rolmaat (of rolcentimeter of rolmeter) heeft zo langzamerhand de plaats in genomen van de oude opvouwbare duimstok, waar vaak op de achterkant ook nog de oude maateenheid op stond: de duim met een lengte van 2,54 cm (de Engelse ‘inch’).

Dit woordpaar heeft aanleiding gegeven tot discussies over genderspecifiek of beroepsspecifiek taalgebruik. Een meetlint zou dan door naaisters gebruikt worden, maar een stoere klusser gebruikt natuurlijk een rolmaat. Onzin. Een kleermaker gebruikt ook een meetlint. Wel is er nog een ander verschil, een lengteverschil. Een meetlint kan wel meer dan tien meter lang zijn (dan met haspel); bij een rolmaat is dat ietwat onhandig.

Voor meetlint wordt ook centimeter gebruikt, en voor rolmaat ook rolcentimeter. Zo’n aanduiding geeft stof tot overpeinzing voor taalgebruikers die vinden dat taal logisch moet zijn. Die taalgebruikers reageren dan heel anders op de vraag: Wil je me even een centimeter aangeven? Die gaan dan eerst op zoek naar een schaar…

Afbeelding van Pixabay, door Joshua Wilson.