Uitreiking P.C. Hooft-prijs 2020 uitgesteld

Jury P.C. Hooftprijs 2021 ingesteld

Zonder pandemie zou de P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza aan Maxim Februari deze maand uitgereikt worden. De uitreiking, die dit jaar niet plaats vindt in Literatuurmuseum maar in het Haagse theater Diligentia aan het Lange Voorhout, is echter uitgesteld naar donderdagavond 17 september. Helaas voor een beperkt aantal gasten. Livestreaming via Literatuurmuseum.nl zal het niettemin mogelijk maken dat elke literatuurliefhebber getuige kan zijn van het uitreikingsprogramma.

De P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza werd toegekend aan Maxim Februari op voordracht van een jury bestaande uit Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder (voorzitter) en Stephan Sanders. Volgens hen werpt Februari met zijn stijl ‘een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk.’ Recente eerdere laureaten in de categorie beschouwend proza zijn: Bas Heijne (2017), Willem Jan Otten (2014) en H.J.A. Hofland (2011). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. Het secretariaat van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde is ondergebracht bij het Literatuurmuseum.

Jury 2021

Inmiddels is de jury voor de P.C. Hooftprijs 2021 (poëzie) ingesteld: Janita Monna, Ester Naomi Perquin, Arjan Peters, Carl De Strycker en Michael Tedja. In december zal het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde op basis van de juryvoordracht de belangrijkste literaire oeuvreprijs van Nederland toekennen.

Literatuurmuseum.nl Bezoek het online museum Literatuurmuseum.nl: 24/7 bereikbaar, altijd en overal. Met schrijvers van nu over de literatuur van toen en online tentoonstellingen die grote en kleine verhalen uit de literatuur vertellen met de collectie als vertrekpunt. Of dwaal digitaal langs een immense collectie schrijversportretten en test gelijk je literaire kennis. Donderdagavond 17 september is de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs aan Maxim Februari live te volgen via dit online platform.