This or That?!

Voorbeeld van een ingevulde Dit of dat!?

Door Kristel Doreleijers

In tijden van corona bedenken mensen creatieve oplossingen om met elkaar in contact te komen. Ellebooggroeten en voetkussen werden door de aangescherpte maatregelen al snel ingeruild voor afstandsgroeten, maar die brachten niet voldoende soelaas. Zodoende zijn de raamvisite (‘raamdez-vous’), de balconversatie, het coronaconcert en de datrelatie (‘drinking apart together’) nu aan de orde van de dag. Mensen organiseren afstandsetentjes, quarantainequizjes, straatbingo’s of gaan gezellig Whatsaperitieven (zie het coronawoordenboek). Ook op sociale media zie je vanuit bijvoorbeeld kledingwinkels of horecaondernemingen veel inspanningen om klanten te binden nu bezoek slechts gedeeltelijk of helemaal niet mogelijk is. 

Eén van de nieuwste hypes op Instagram is het spelletje This or That?! Hierbij krijgen volgers van het betreffende account in de Instagram Story een afbeelding te zien met een lijstje keuzes (telkens twee alternatieven). Als zij de afbeelding opslaan op hun telefoon (of computer) kunnen zij hun voorkeur kenbaar maken door één van de twee items te onderstrepen, omcirkelen of anderszins te markeren. Vervolgens is het de bedoeling dat zij de afbeelding opnieuw posten in hun eigen Story en de maker ‘taggen’, zodat deze de ingevulde This or That?! weer kan delen met zijn of haar eigen volgers. Het spelletje is geïnspireerd op het soortgelijke Would you rather waarbij deelnemers een keuze moeten maken uit twee (doorgaans ongunstige) scenario’s (zie bijvoorbeeld hier) en vertoont ook overeenkomsten met het beroemde Dilemma op dinsdag (‘het is simpel – je moet kiezen’). Bij This or That?! moeten spelers echter niet kiezen uit twee zinnen of scenario’s, maar uit twee woorden. Er zijn versies beschikbaar met uiteenlopende onderwerpen: van eten tot mode, vrijetijdsbesteding, weertype en karaktereigenschappen, bijvoorbeeld: 

VLEES of VIS
VEGA  of VEGAN
PASTA of PIZZA
KOFFIE of THEE
SNEAKERS of HOGE HAKKEN
SWEATER of HOODIE
JEANS of JOGGINGBROEK
BANKHANGEN of ACTIEF
BOEK of FILM
STAD of STRAND
LENTE of HERFST
INTROVERT of EXTRAVERT
OCHTENDMENS of AVONDMENS
OPTIMIST of REALIST

En wat is nu dan het nut? Komt er een score uit? Ben je als je meer antwoorden rechts dan links invult meer een type X en anders een type Y? Nee, helaas, geen scores! Maar wat is This or That?! dan wel? Ik denk dat het spelletje twee sociale functies heeft. In de eerste plaats is het een goede ‘conversatiestarter’. De keuze tussen twee items kan best wat tongen losmaken. “Waarom kies je nou dít, ik dacht dat jij meer dát was?!” Soms moet je gewoon íets kiezen, zonder dat je er een logische redenering op los kunt laten. 

In andere gevallen kan de keuze echter wel wat zeggen over de invuller. Daarmee is het spel een snelle manier om iemand beter te leren kennen. Dat is handig op persoonlijk vlak, maar voor ondernemingen kan het ook een slimme manier zijn om de wensen en behoeften van de (potentiële) doelgroep beter in kaart te brengen. Zeker op sociale media, waar de relatie met volgers soms nogal oppervlakkig is, kan This or That?! toch een beetje laten zien wat voor vlees je in de kuip hebt! Bovendien kan het spel óók vanuit de deelnemer voorzien in een behoefte. Normaal gesproken zou je niet zo snel random dingen posten als “Ik ben toch meer een ochtend- dan een avondmens!” of “Doe mij maar pizza in plaats van pasta!”, dus dit is dé kans om iets van jouw identiteit en voorkeuren te laten zien!

En dan de hamvraag: wat kunnen wij Neerlandici hier nu mee? Om dat te illustreren heb ik een Dit of dat?! taaleditie gemaakt. Deze editie bestaat uit elf keuzes die te maken hebben met taal. Wat kies jij? Nederlands of Engels? De zachte g of de gooise r? Ben je meer een taalverwonderaar of een taalverbeteraar? En kies je voor ‘hun hebben’ of voor ‘groter als’ – je móet kiezen! Natuurlijk kunnen er meerdere redenen zijn waar je jouw keuze op baseert. Spreek je zelf met een zachte g of gooise r? Of vind je de ene klank gewoon mooier of grappiger dan de andere? Het makkelijke is: je hoeft jouw antwoord helemaal niet toe te lichten. Als iemand meer wil weten, kan hij of zij er gewoon naar vragen en — voilà — het gesprek is op gang! Dit maakt het spel ook heel bruikbaar om met scholieren of studenten te doen, online of over een tijdje in de klas. Je kunt ze zelf een eigen This or That?! laten maken en invullen, en die vervolgens met elkaar bespreken. Je kunt zo niet alleen verschillende thema’s de revue laten passeren, maar ook meer te weten komen over hun persoonlijke achtergrond én manier van argumenteren (over taal)! Daarnaast zijn er ook allerlei creatieve manieren om nog extra betekenis toe te voegen aan de afbeelding, bijvoorbeeld met emoji’s.  

Doe je ook mee? Je kunt mijn template gebruiken op bijvoorbeeld Instagram of Twitter. Download de afbeelding, vul jouw keuzes in en deel het resultaat! (je mag mij taggen: @Kristel__D)  Dit of dat!? template
Dit of dat?! met emoji’s (Anne Sluijs)