Paasopgave

door Peter-Arno Coppen

Familiebezoek of meubelboulevard zit er niet in dit jaar met Pasen, dus je zult in en om het huis iets te doen moeten zoeken. Wat is er dan gemakkelijker dan om je eigen taalgevoel aan het werk te zetten?

Ik kwam laatst een oud computerbestand tegen (dat moet ik ergens in de jaren negentig geschreven hebben), waarin ik had zitten puzzelen op een zo lang mogelijke reeks van lettergrepen met een sjwa (ə) achter elkaar. Het was naar aanleiding van een zinnetje dat ik van iemand had gehoord (dat zou best eens Carlos Gussenhoven hebben kunnen zijn): ‘Eerst kietelden ze ‘m dood en daarna balsemden ze ‘m.’ (met een ‘n’ ingelast tussen ‘ze’ en ”m’ natuurlijk).

Dat zinnetje eindigde op vier lettergrepen met sjwa, en ik dacht: daar moeten er meer van te maken zijn. Daar heb ik me een tijdje mee vermaakt, en ik kon het oprekken tot zeven lettergrepen (of acht, afhankelijk van je linguïstische tolerantie).

Toen dacht ik: maar hoeveel lettergrepen met sjwa kun je dan aan het begin van een zin hebben? Zo heb je in ‘De te geloven stellingen’ drie lettergrepen met sjwa aan het begin. Ik kwam uiteindelijk tot vijf.

Ten slotte was de voor de hand liggende gedachte: als je die twee combineert, kun je dan een goed lopende (nou ja) Nederlandse zin maken met dertien lettergrepen met sjwa erin? Dat is me niet gelukt (omdat ik aan het eind een lettergreep moest opofferen om het tweede stuk met die lettergrepen aan het begin in onder te brengen), maar ik beschik nu wel over een zin met twaalf lettergrepen met sjwa erin, die volgens mij dicht tegen het theoretische maximum aan zit.

Enfin: dat is de Paasopgave. Construeer een goed lopende Nederlandse zin waarin zo veel mogelijk lettergrepen zitten met een sjwa. Niet toegestaan zijn stotteringen, of tussenwerpsels als ‘eh’ (dan zou het wel heel gemakkelijk worden). Wel toegestaan tot op zekere hoogte is het reduceren van onbeklemtoonde lettergrepen, zoals in het woord ‘eindigen’, dat met een beetje goede wil te accepteren is als een woord met twee sjwa’s.

Morgen aan het eind van de dag geef ik mijn oplossing. U kunt dus de hele dag binnen blijven zitten puzzelen (het wordt koud) om het record te breken, of daar zo dicht mogelijk in de buurt te komen, of eroverheen als blijkt dat ik mijn hand overspeeld heb door een zin te construeren die door niemand geaccepteerd wordt.