Waar vind je tegenwoordig het online woordenboek van Overijssel?

Door Philomène Bloemhoff-De Bruijn

In 2016 meldden we hier dat het Woordenboek van Overijssel online ging, en dat het via twee verschillende webadressen te raadplegen was. Helaas is dat sinds een aantal maanden niet meer zo. De website Onderzoekoverijssel.nl, waarop het woordenboek een prominente plaats innam op de Homepage, met zoekhulp, spellinguitleg en meer, is opgegaan in de website MijnStadMijnDorp, “waardoor alle informatie en collecties nu op één plek te vinden zijn”, aldus de redactie. Helaas is de vindbaarheid van het online woordenboek daarmee ernstig bemoeilijkt, en is het zelfs niet meer te googlen. Dat moet uiteraard anders en beter, maar daar willen we de redactie nu even niet mee lastig vallen.

Het Woordenboek is te raadplegen op MijnStadMijnDorp, maar je moet er nu wat meer moeite voor doen dan eerder. Kies linksboven op de homepage bij “Zoeken” de onderste optie: uitgebreid zoeken. Deselecteer vervolgens alles en selecteer het Woordenboek van Overijssel en voilà, het zoeken en vinden kan beginnen. Vind je niet wat je zoekt? Als je een sterretje voor of na een woord plaatst, neemt de vindkans aanzienlijk toe.

Wel moet worden benadrukt dat we nog niet klaar zijn met het redigeren van de gegevens die de informanten voor het woordenboek destijds hebben opgeschreven. Bij de zoekresultaten kan staan: “Dit item is nog niet goedgekeurd”. Weet dan dat je dan met de oorspronkelijke, ongeredigeerde gegevens van de informanten te maken hebt.