Quarantaine Colleges

Vanwege het COVID19-virus is de Multatulileesclub deze week niet bijeen gekomen

Door Marc van Oostendorp

De eerste dag thuis was een bizarre dag, want allerlei nieuwsrubrieken waren op zoek naar een ‘positieve draai’ aan het coronavirus. Zo’n programma moet vol en dan is het fijn maar je wilt ook niet alleen maar angst en treurnis verspreiden, dus is het tijd voor een geluid van hoop. En voor hoop moet je ineens bij de wetenschap zijn.

Maar ik denk dat het idee ook op enthousiasme kon rekenen, omdat het zo gemakkelijk te realiseren is: eindelijk kunnen wij wetenschappers echt iets doen voor de samenleving – ook als we geen vaccin aan het ontwikkelen zijn.

En we gaan het dus doen! Er komt een kanaal op YouTube (Quarantaine Colleges), die onderhouden zal worden door de Universiteit van Nederland – een organisatie die ruime ervaring heeft met online-cursusmateriaal. Ze kunnen ook op een aantal manieren helpen met het produceren van het materiaal – ze werken als ik het goed zie ook met de VSNU samen, ze zijn heel actief in dit gat gesprongen. Sympathieke club.

Ik hoop dat wij ze ook van veel materiaal kunnen voorzien. Veel is er niet nodig: met de webcam van de gemiddelde laptop kun je al heel aardige filmpjes maken.

Je kunt je filmpjes nu al uploaden als je wilt. (En ik hoop dat je wilt.) De bedoeling is toch wel om aan het begin van de komende week van start te gaan!