Een eerlijk hertentamen via Skype

Iemand heeft een vitaal beroep in De verleden tijd van lijken

Door Marc van Oostendorp

“Ik kan jou wel zien, maar niet horen”, riep Maribella, de Chair of Arie de Jager Studies tegen haar beeldscherm. “Maar zo te zien kun jij mij wel horen, maar niet zien.” Wouter, haar collega van Digitaal-Financiële Letterkunde, schudde het hoofd. “Probeer het anders nog eens!” riep Maribella. Wouter drukte op het knopje.

Maribella legde haar voeten op de stoel tegenover haar. Ze had snel een nette trui aangedaan toen ze besefte dat Wouter haar zou zoomen, maar aan haar benen kietelden nog aangenaam de pijpen van haar huispak.

“Kun je me nu wel zien?” zei Wouter toen hij weer op het beeldscherm verscheen. Maribella knikte. “Mooi”, zei Wouter tevreden. “De wonderen der techniek. Binnenkort willen we niet eens meer anders dan vanuit huis vergaderen. Hij wees naar de bank achter hem waar een pubermeisje op haar iPhone zat te spelen. “Die meid mag morgen naar de opvang” zei Wouter tevreden. “Goed dat ze bij de VSNU hebben geregeld dat ons werk tot vitaal beroep is gebombardeerd.”

Maribella probeerde steels naast Wouter te kijken, waar een e-mail van haar uitgever was verschenen. “Due to the circumstances” was het enige wat ze kon lezen en ze was niet handig genoeg om te scrollen zonder dat Wouter het merkte.

“Maar terzake nu”, zei deze. “Ik heb begrepen dat je de studenten voor het tentamen in plaats van de ingeroosterde drie uur nu de hele dag wil geven.”

“Ja,” zei Maribella. “Ze moeten het nu thuis maken, en iedereen weet hoe chaotisch dat kan zijn. Dus ik dacht: ik laat ze dat tentamen maken wanneer ze willen. Het gaat toch om vragen die inzicht vereisen en die je niet in je boek of op internet kunt opzoeken.” Ze raakte het pubermeisje even aan, maar haar collega begreep dat gebaar niet.

“Maar dat kan niet!” riep hij verbijsterd uit. “Dit is een hertentamen! Die moeten dezelfde structuur hebben als het gewone tentamen, anders is het niet eerlijk!”

“Maar hoe had je precies bedacht dat we dat gingen doen? De studenten toch in een collegezaal zetten, met een surveillant erbij?” Mirabelle scrollde heel voorzichtig, maar ze kon de vervolgwoorden niet zien. “Zelfs als je dat zou doen zou het stress-niveau toch wel een stuk hoger liggen dan in januari.”

“Je kunt het mondeling doen”, stelde Wouter voor.

“Mondeling? Via Skype?”

Hij knikte, en toen viel de verbinding uit.

De Multatuli-leescursus hoopt komende week weer (virtueel) bij elkaar te komen.