Nu verschenen: De Gids 2020/1 over geesten

Het nieuwe nummer van literair tijdschrift De Gids gaat overgeesten. Want geesten bestaan niet… behalve in literatuur, beeldende kunst, film, poëzie, het gekkenhuis, religie, technologie, bij exotische volkeren en de commerciële omroepen met hun mediamediums en call-influisteraars. Wij Nederlanders zijn nuchter. Helder. Maar over onze tijd wordt steeds vaker verkondigd dat die opnieuw duister is. Op het vlak van technologie, politiek en economie is meer en meer vaag, onzeker, onverlicht. In boeken, films, games, performances en rituelen treden allerlei geesten op die miskenden, onderdrukten en onzichtbaar gemaakten een stem geven. 


Lees in De Gids 2020/1 essays, verhalen en poëzie over geesten van Mattijs van de Port, Dirk van Weelden, Niña Weijers, Nikki Dekker, Maria van Daalen, Lynn Berger, Roos van Rijswijk, Maria Barnas, Katja Mater en Dirk Vis. Verder zijn er bijdragen van Joep Stapel, Jacob Groot, Joep van Helden, Christophe Van Gerrewey en Persis Bekkering.

Uitgelicht: 
In het essay Groene Veer en de anderen beschrijft antropoloog Mattijs van de Port wat hij meemaakt wanneer hij in de Braziliaanse staat Bahia is, waar de aanwezigheid van een geest net zo vanzelfsprekend als die van een mens. Is het mogelijk om als westerling, als cultureel antropoloog, geesten even serieus te nemen als mensen?

Lynn Berger vertelt in Fake Ghosts over de Amerikaanse fotograaf William H. Mumler, die in de beginjaren van de fotografie, toen geen ander medium kon opboksen tegen de waarachtigheid van de foto, juist roem vergaarde met het vastleggen van geesten.

En een nieuw kort verhaal van Joep van Helden.

Abonneren op De Gids? Neem een (proef)abonnement (€7,50 voor drie nummers, of €20-40 voor een jaarabonnement)