halte / station

Verwarwoordenboek Vervolg (152)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

halte / station           

De woorden overlappen in betekenis, maar station heeft ook nog andere betekenissen.

halte               stopplaats voor openbaar vervoer

  • Zo makkelijk, we hebben een bushalte vlakbij ons huis.

station            stopplaats voor trein of metro; plaats waar bussen en treinen aankomen en vertrekken; plaats met apparatuur en vaak ook medewerkers voor goederenoverslag of wetenschappelijk onderzoek

  • Nergens zie je zulke mooie metrostations als in Moskou.
  • Het volgende benzinestation is nog 30 km verder.
  • België heeft een eigen onderzoeksstation op Antarctica.

Het woord station kan, vanuit de betekenis ‘plaats met apparatuur’, ook de apparatuur zelf betekenen: Met dit draadloze weerstation heb je ook direct informatie over de luchtvochtigheid.

In combinaties met -bus zie je heel mooi een betekenisverschil: Ik sliep zelfs nog bij de laatste bushalte en kwam op een troosteloos en tochtig busstation terecht. Interessant is de poging om een onderscheid te maken tussen metrostation (ondergronds) en metrohalte (bovengronds). Ik zou dit onderscheid van harte ondersteunen, maar inspectie op internet leert dat deze poging tot onderscheid al een gepasseerde halte is.

Foto: Richard Bank