Haaj!

Nene leert Nederlands

Door Marc van Oostendorp

Nene is sinds kort zes jaar oud en sinds dit voorjaar is ze in Nederland. Ze spreekt Nederlands, al is het misschien nog niet op het niveau, en ze lijkt te begrijpen dat dit niet altijd het geval was. Aan haar moeder vroeg ze onlangs: waarom praatte ik vroeger anders? De meeste Hongaarse woorden die we toen herhaalde, kende ze nog wel.

Een goed antwoord op de vraag waarom ze vroeger die taal sprak en nu anders, bleek nog niet gemakkelijk te geven.

Wat misschien niet helemaal taal is, maar misschien ook wel is dat ze het genre van het vlog tot in de puntjes lijkt te beheersen. Zij en ik poetsen samen onze tanden. Op een bepaald moment, maanden geleden alweer, besloten we deze sessie op te nemen op video via mijn mobiele telefoon. Ik vind het een beetje ver gaan om die online te zetten, maar jullie zouden die moeten zien. De laatste tijd begint ze de sessies te presenteren

Ik geloof niet dat ze ooit weleens vlogs heeft gezien, maar ze hebben precies de juiste vorm. Ze begint te zeggen ‘Haaj’, iets dat ze vermoedelijk op school heeft geleerd, en legt vervolgens uit wat er allemaal te zien is. “Dit zijn twee zeep. Deze is van mij en deze is van mama, Dit is Anna [een pop] die kan zingen. Ik was dat nooit zien.” Daarna volgt het tandenpoetsen en ze sluit uit met. “Daaag!”

Nogmaals, geen idee waar die vorm vandaan komt. Misschien heb ik iets over het vlog ontdekt: het gevoel ervoor is aangeboren.

Illustratie: V.N. van Oostendorp