Help Taalpost aan de honderdduizend abonnees.

Door Marc van Oostendorp

Honderdduizend abonnees. Dat lijkt me een redelijk streven voor Taalpost, de taalnieuwsbrief van het Genootschap Onze Taal, die in 2020 volwassen wordt, want we zijn in 2002 begonnen. Momenteel heeft hij er ongeveer 89.500, dus we zijn er nog 10.500 verwijderd van ons doel.

Vorig jaar zijn we met 8000 abonnees gegroeid. Dat zou moeten lukken.

Nieuwsbrieven zijn een tijdje weggeweest uit de belangstelling, ze werden even te weinig hip gevonden, maar al die tijd zijn we blijven groeien (zij het soms in een langzaam tempo). Nu zeggen mensen die het weten kunnen dat nieuwsbrieven weer terug zijn, en mensen die het niet weten kunnen merken dat het handige en efficiënte manieren zijn om over allerlei zaken bij te blijven.

Ik maak Taalpost samen met mijn vriend de Vlaamse tekstschrijver Erik Dams. We zijn vermoedelijk ook de publicatie over de Nederlande taal met de meest evenwichtige spreiding in Nederland en Vlaanderen. De kern is de kern van iedere goede nieuwsbrief: een verzameling links naar allerlei bronnen op internet – bronnen met leuk, interessant of belangwekkend nieuws over taal.

Met zijn bijna 89 duizend abonnees heeft Taalpost voor mijn doen een massaal bereik – en dat geldt geloof ik in het algemeen voor taalpublicaties. Wanneer ik denk dat het allemaal zinloos is, en dat we de strijd voor meer liefde voor de taal moeten opgeven, denk ik aan die honderdduizend, die zo graag klikken en meedoen aan proefjes dat de servers van onderzoekers geregeld plat liggen als wij een linkje hebben gelicht.

Maar dan moeten die 100..000 natuurlijk ook nog wel werkelijkheid worden. Helpen jullie mee? Abonnee worden kan hier. Je kunt je dan ook abonneren op het, al even gratis, TLPST, een versie van Taalpost voor gebruik op de middelbare school – het Taalpost-team maakt dat samen met de uitgever van schoolmethoden Noordhoff.