18 januari 2019, Amsterdam: Wind, verbanning en gevaarlijke vrouwbeelden bij de Stichting Campo Weyerman

(c) Bodleian Libraries; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Op 18 januari 2020 vindt de jaarlijkse grondvergadering van de Stichting Jacob Campo Weyerman plaats. Voor de derde keer op rij is daarbij Huize Lydia aan het Roelof Hartplein te Amsterdam onze gastheer. Vanaf 13.00 uur staat de koffie klaar. Om 13.30 uur begint het programma.

De hoofdlezing wordt dit jaar verzorgd door Inger Leemans, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naar aanleiding van het driehonderdjarig jubileum van de windhandel van 1720 zal zij spreken over de vraag waarom we sinds die fameuze financiële crisis de speculatieve geldhandel begrijpen als een handel in (gebakken) lucht.

Postdoctoraal onderzoeker Karen Hollewand houdt ditmaal de Hanou-observatie. Die zal gaan over de beruchte humanist Hadrianus Beveland, die in 1679 werd verbannen uit de provincies Holland en Zeeland. Wat had hij op zijn geweten dat het zover kwam? Daarover zal Hollewand ons op 18 januari nader inlichten.

Tot slot zal ook cultuurhistorica Viktoria Franke een korte lezing geven. Haar presentatie betreft de grotendeels vergeten vrouwenroman Elise oder die Frau wie sie seyn sollte, die Engelse, Franse, Deense, Nederlandse en Hongaarse vertalingen heeft gehad. Er is rond 1800 behoorlijk wat protest tegen deze roman geweest, omdat sommigen het vrouwbeeld dat eruit naar voren kwam onverlicht en zelfs gevaarlijk vonden. Waarom men dat vond, zal Franke uitleggen in haar lezing.

Na de lezingen volgt een huishoudelijk gedeelte, waarna we de middag afsluiten met een borrel.

Zoals altijd is de grondvergadering toegankelijk voor zowel leden van de Stichting als overige geïnteresseerden. Meld u zich a.u.b. wel aan bij de secretaris, Frank van Lamoen, bereikbaar via post@weyerman.nl. Aanmelden graag uiterlijk op 10 januari.