lijnfunctie / staffunctie

Verwarwoordenboek Vervolg (143)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

lijnfunctie / staffunctie

De woorden verschillen in betekenis.

lijnfunctie                  een functie binnen de hiërarchische structuur van een organisatie, met beslissingsbevoegdheid

Dit organogram is heel onduidelijk, want de afdelingen PR en ICT lijken nu ‘in de lijn’ te functioneren.

staffunctie                  een functie buiten de hiërarchische structuur van een organisatie, voor een speciale deskundigheid

Een goede manager streeft naar korte lijnen met staffunctionarissen.

Een lijnfunctie is een functie in het productieproces. Bij een staffunctie gaat het om ondersteuning van dat proces. Een staffunctionaris heeft doorgaans wel een adviesfunctie. Maar dit geldt bijvoorbeeld niet voor een secretariaat. Daarom wordt van een ‘office manager’ ook wel gezegd dat hij geen staffunctie heeft. Toch weet een goede directiesecretaresse van haar functie vaak wel een staffunctie te maken.