Gevonden: concepten romans S. Vestdijk

Bij het catalogiseren van boeken afkomstig van de Torenlaan te Doorn, uit de nalatenschap van Mieke en Simon Vestdijk, is onlangs een dummy-exemplaar van een paperback uitgave van De Ziener (de Bezige Bij, 1966) tevoorschijn gekomen met daarin in handschrift concepten voor een of meerdere romans.

Het geheel beslaat 56 pagina’s in handschrift. Sommige pagina’s bevatten alleen enkele steekwoorden of hoofdstuktitels, andere lijsten met personages, andere pagina’s complete uitwerkingen.

Nader onderzoek is nodig om uit te maken of dit om 1 of meerdere verhaallijnen gaat. Een voorlopige transcriptie van de eerste 20 pagina’s van het niet makkelijk leesbare maar wel consistente handschrift laat zien dat het verhaal van ‘Gigolo’s’ zich afspeelt rond het vakantieoord Grootbosch waarin het nog steeds bestaande vakantiepark Het Grote Bos tussen Doorn en Driebergen te herkennen is. Er is sprake van nozems die op motoren ‘door het land scheuren’.

Het exemplaar is geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Foto’s zullen beschikbaar gesteld worden via de website van de bibliotheek.