Gedicht: Jaap Fischer • Het ei

Het ei (♫)

Ik kocht een ei, de melkboer zei:
’t Komt zo onder de kip vandaan,
Ik ben nog te laat van huis gegaan
Om het mee te kunnen nemen.
Hier heeft U een jong leven
Voor zestien cent of meer,
En namens de ouders: smakelijk eten, meneer.

Het lag nog warm te leven in mijn hand.
Ik mikte reeds zorgvuldig op de harde hete rand
Van de pan en ik kon de geur al ruiken
Van dit al te vroeg geremde kuiken.

Toen het ei zei, toen het ei zei:
Denk ‘ns dat het een jongetje is
Dat je je gaat staan bakken.
Denk ‘ns dat het je broertje is
Dat zacht sist in de pan
Denk ‘ns dat ie verkrampt uit angst
De rand probeert te pakken …
En dat ‘ie dan terug in de boter glijdt
Wat dan, wat dan … ?

Ik rolde het zorgvuldig in een deken,
En heb toen zelf
Twee weken liggen wachten op iets moois,
Slechts verwarmd door een hoop,
Slechts verwarmd door een laken,
Tot het ei begon te kraken …

En ’t kuiken zei, ’t kuiken zei:
Haha, ’t was geen jongetje,
Dat je had willen bakken.
Haha, ’t was je broertje niet
Dat in de pan was gegaan.
En ik had me weer voor de zoveelste keer
Door een kuiken laten verlakken
Maar de volgende dag at ik rijst …
met hele jonge kip of haan.

Jaap Fischer (1946)

• • • • • • • • • • • • • • • • • •

Abonnees van Laurens Jz. Coster ontvangen iedere werkdag een gedicht per mail.

Dit bericht is geplaatst in gedicht met de tags . Bookmark de permalink.

2 Responses to Gedicht: Jaap Fischer • Het ei

  1. yoshiyahu schreef:

    Jaap Fischer is van 18 april 1938.

    Ik weet dat dit geen prikbord voor YouTube-links is, maar ik waag het erop. Een erg grappig liedje van de inmiddels bejaarde en zich Joop Visser noemende Fischer is ‘Onze Jan is manager geworden’. Het kan, net als ‘Het ei’, als een op muziek gezet gedicht worden beschouwd. Fischer geeft in deze video een paar keer letterlijk een tongue in cheek ten beste. Hij zingt het liedje samen met Jessica van Noord.

    • Marcel Meijer Hof schreef:

      Moge het tegen de regels zijn; dank, vele malen dank voor deze fijne ballade ! Ik heb ‘m meteen rondgestuurd naar een aantal mensen met wie ik gezamenlijk te hoop loop tegen de zoveelste onbegrijpelijke, onwettige en verwoestende beslissing van de gemeente Enschede op het vlak van erfgoedbehoud/beheer.

Laat een reactie achter