DBNL verrijkt met 9 eeuwen literatuurgeschiedenis

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van DBNL is de achtdelige reeks Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur (GNL) toegevoegd aan de DBNL-collectie. De GNL beschrijft ruim negen eeuwen aan Nederlandse en Vlaamse literatuurgeschiedenis op 6.824 pagina’s.

De gedigitaliseerde GNL vormt een mooi startpunt om de collectie van de DBNL te doorkruisen. Alle auteurs en werken die voorkomen in de GNL zijn namelijk direct gelinkt aan de rest van de DBNL-collectie. Daardoor zijn de schatkamers van de DBNL vanaf nu op een nieuwe manier doorzoekbaar.

Neerlandicus Frits van Oostrom: “De Nederlandse literatuurgeschiedenis is een groot, rijk verhaal. Sinds mensenheugenis is daarvoor het (meerdelige) boek de aangewezen vorm. Maar vandaag de dag is digitalisering van zo’n boek een nagenoeg onmisbaar complement: vaak superieur in het gebruik, en door zijn open vorm een uitnodiging tot creatieve, interactieve omgang met dit standaardwerk.”

De GNL, waarvan het laatste deel gepubliceerd werd in 2017, beschrijft de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen tot 2005 in een doorlopend verhaal. Kenmerkend voor deze literatuurgeschiedenis is de brede, cultuurhistorische benadering. Teksten worden niet alleen belicht vanuit het leven van de auteur en de maatschappij waarin ze zijn ontstaan, maar de elf auteurs buigen zich ook over ontvangst van de werken en de maatschappelijke impact.

Zie ook het persbericht.