Bulkboek 2.0

Door Theo Knippenberg

Geachte docent Nederlands, lerarenopleider, schoolmediathecaris of anderszins betrokkene bij het stimuleren van lezen door jongeren of nieuwkomers,

Bulkboek is terug, in een totaal nieuwe vorm… met prachtige verhalen die (geheel gratis!) online gelezen, gedownload en geprint kunnen worden, maar ook tegelijk (kosteloos) kunnen worden beluisterd op o.a. Spotify en Apple Music, onomstreden twee van de populairste apps onder scholieren.

Komende maand is het precies vijftig jaar geleden dat ik het eerste bulkboek maakte (een roman van Heere Heeresma). In september 1969 was dat. En ik had nog geen flauw idee dat de volgende dertig jaar het gros van de scholieren met die krantjes literair zou opgroeien. 
Nu ben ik best trots om het onderwijs anno schooljaar 2020 de opvolger aan te bieden: een soort bulkboek-twee-punt-nul.

Voor ik dit nieuwe concept verder uitleg, is het misschien zinvol dat u het eerst zelf uitprobeert. Via de website www.bulkboek.nl
En laat u gewoon enkele verhalen voorlezen. Misschien voor het slapengaan.
Onderaan dit bericht ga ik puntsgewijs verder in op allerlei details. 

Bent u geïnteresseerd? Dan heb ik u wat te vragen: Namelijk uw hulp en expertise!  Want wat er nu staat is pas een aanzet. Graag wil ik die verder uitbouwen. Maar daarvoor heb ik feedback nodig; gebruikservaringen uit elke vorm van het onderwijs. En alle suggesties vanuit de praktijk zijn meer dan welkom. Want zoiets als dit bestaat nog niet. Nergens!

Sommige bulkboekjes worden nu voorgelezen door acteurs, andere door de schrijver zelf. Sommige zijn in de studio opgenomen, andere ´life´ voor een publiek. Wat werkt het best? Nog geen idee! Dat moet ik uiteindelijk van u horen. 

De komende maanden zal ik veel nieuw werk toevoegen. Korte verhalen en langer werk. Van jonge auteurs, van gevestigde schrijvers, en ´klassieken´. Wat daarvan het meest aanslaat weet ik ook nog niet. Daar kom ik pas achter als u bulkboek.nl op uw leerlingen loslaat en uw ervaring met mij deelt. 

Stuur mij een mail als u mee wilt doen, en liefst met welk onderwijsniveau leerlingen. Want we willen uiteindelijk voor alle niveaus genoeg te bieden hebben. Van praktijkonderwijs tot universiteit. Van brugklas tot volwassenenonderwijs.

Meedoen verplicht u tot niks. Maar samen kunnen we hier misschien iets moois van maken.

En ik houd u dan graag op de hoogte van alle uitbreidingen, toevoegingen en verbeteringen waar uw collega´s mee aankomen.


Nog wat uitleg in detail

Bulkboek.nl is geschikt voor elke computer, laptop, tablet en smartphone. 
Bulkboek is echter géén app! We liften simpelweg mee op de twee populairste apps onder jongeren. 
Overigens is Bulkboek daarmee het eerste ´verhalenlabel´ op Spotify en Apple Music, wereldwijd.

Gratis is deze keer ècht gratis. En dat blijft zo. De bulkboekjes kunnen gratis gelezen worden (en uitgeprint!) via www.bulkboek.nl. En kosteloos beluisterd via Spotify, Deezer en Apple Music. Want verreweg de meeste scholieren hebben daar al een abonnement op vanwege de muziek. Wie dat niet heeft kan alsnog via een gratis abonnement onbeperkt luisteren naar de verhalen. En het zijn de clicksop Spotify, Deezer en Apple Music die de (auteurs)rechten betalen. 

Bulkboek-in-de-klas: Alle verhalen zijn op de webpagina Bulkboek-in-de-klas voorzien vanverdiepingsvragen, niet als controlemechaniek voor de docent, maar als hulpmiddel voor de leerling zelf. En die leerling kan daar ook nog eens kiezen uit 30 voorgestelde manieren om een gelezen verhaal aan de klas te presenteren. 

Geen administratie: Er is geen enkele vorm van administratie nodig voor docenten en scholen om met bulkboek te werken. En voor de leerlingen ook geen inlog op de website, geen wachtwoorden, geen cookies, en er wordt op bulkboek.nl nergens om mailadressen gevraagd, dus ook de privacy van alle bezoekers is heilig. 

Romans en klassieken: Er zitten nu vooral korte verhalen in de reeks. Maar ik heb als proef alvast eenlangere novelle van Alma Mathijsen als ´vervolgverhaal´ opgenomen en wil op dezelfde manier ook enkele klassieken (o.a. Reinaert de vos) als ´vervolgverhaal in tekstafleveringen´ en simultaan als een soort hoorspel in geluid brengen. Is daar interesse in, kunt u daar wat mee? 

Genre en niveau-indeling: Er is nu een summiere indeling in vijf leesniveaus, en een keuze uit vijf soorten verhalen. Einddoel is om voor elke groep in het VO toegankelijke en aansprekende literatuur te brengen. 

Overal ter wereld: Zowel de website bulkboek.nl als de voorgelezen versies op Spotify en Apple Music zijn overal ter wereld (kosteloos!) beschikbaar voor elke vorm van onderwijs in de Nederlandse taal. 

Over mijzelf tenslotte: Ik doe dit vanuit een kleine Stichting zonder winstoogmerk en zonder salarissen, en met hulp van o.a. het Nederlands Letterenfonds en enkele bevlogen uitgevers.