hovenier / tuinman

Verwarwoordenboek Vervolg (127)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

hovenier / tuinman

Er is een klein betekenisverschil.

hovenier         iemand die zich beroepsmatig bezighoudt met aanleg, renovatie en onderhoud van tuinen

Mijn nichtje heeft de hoveniersopleiding gevolgd en heeft nu een bloeiend bedrijfje als hovenierster.

tuinman         iemand die een tuin onderhoudt, al dan niet tegen betaling.

Ik ben niet zo’n tuinman, daarom heb ik nu maar een echte tuinman ingehuurd.

Vroeger heette een hoveniersbedrijf ‘gewoon’ een tuinmansbedrijf, maar een hoveniersbedrijf straalt meer professionaliteit uit. De verschillen in tuinactiviteit komen mooi tot uiting in tuinier (de hobbyist) en tuinder (het beroep in de groente- en fruitsector) en tuinarchitect (ontwerper van grotere tuinen). En als je aan één tuinman niet voldoende hebt, heb je het dan over tuinlui of tuinlieden? Klik voor het stijlverschil op -lui en -lieden, dat al eerder is behandeld in het Verwarwoordenboek.