entresol / mezzanine

Verwarwoordenboek Vervolg (125)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

entresol / mezzanine

De woorden verschillen niet in betekenis, wel soms in taalsfeer.

entresol           gedeeltelijke tussenetage (uit het Frans, entre+sol: tussen+vloer)

In het restaurant is een entresol aangebracht om meer gasten te kunnen ontvangen.

mezzanine      gedeeltelijk tussenetage (uit het Italiaans, mezzine: midden)

In het nieuwe ontwerp van de ontvangsthal zijn de viplounges gesitueerd in de mezzanine.

Er is wel geprobeerd om onderscheid te maken. Een entresol zou dan een lage halve verdieping zijn tussen de begane grond en de eerste verdieping. En een mezzanine zou dan een meer balkonachtige verdieping zijn in een grote hal. Maar dit onderscheid is nogal kunstmatig. Wel speelt de omvang een rol in een soms gehanteerd onderscheid: Een entresol is doorgaans kleiner, meer een ophang- of insteekkamer. Een mezzanine is doorgaans veel groter en met meer design uitgevoerd. Dus wanneer u uw huis met ‘open ophangkamer’ wilt verkopen, kies dan voor mezzanine.

Dit bericht is geplaatst in column met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Responses to entresol / mezzanine

 1. Mij valt het voorzetsel op in het laatste voorbeeld: ‘in de mezzanine’. Zou je bij entresol niet liever zeggen: ‘op de entresol’?

 2. DirkJan schreef:

  Ik lees nu voor het eerst wat een mezzanine is. Een entresol zou dan een lage verdieping zijn, maar in mijn Van Dale staat bij mezzanine:

  (bouwkunde) tussenverdieping die lager is dan de helft van de hoofdverdieping

  Een entresol ken ik juist als een hoge uitbouw onder het plafond. Maar ik ben geen deskundige.

 3. Jan Renkema schreef:

  Dat zou een mooi onderscheid zijn. Maar voor zover ik heb kunnen nagaan, wordt ook de tussenetage ‘hoger dan de helft’ een mezzanine genoemd.

Laat een reactie achter