entresol / mezzanine

Verwarwoordenboek Vervolg (125)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

entresol / mezzanine

De woorden verschillen niet in betekenis, wel soms in taalsfeer.

entresol           gedeeltelijke tussenetage (uit het Frans, entre+sol: tussen+vloer)

In het restaurant is een entresol aangebracht om meer gasten te kunnen ontvangen.

mezzanine      gedeeltelijk tussenetage (uit het Italiaans, mezzine: midden)

In het nieuwe ontwerp van de ontvangsthal zijn de viplounges gesitueerd in de mezzanine.

Er is wel geprobeerd om onderscheid te maken. Een entresol zou dan een lage halve verdieping zijn tussen de begane grond en de eerste verdieping. En een mezzanine zou dan een meer balkonachtige verdieping zijn in een grote hal. Maar dit onderscheid is nogal kunstmatig. Wel speelt de omvang een rol in een soms gehanteerd onderscheid: Een entresol is doorgaans kleiner, meer een ophang- of insteekkamer. Een mezzanine is doorgaans veel groter en met meer design uitgevoerd. Dus wanneer u uw huis met ‘open ophangkamer’ wilt verkopen, kies dan voor mezzanine.