6/7 maart 2020, Leiden: De Eerste Neerlandistiekdagen – koers bepalen

In het voorjaar van 2020 introduceert de Raad voor de Neerlandistiek jaar de eerste editie van de Neerlandistiekdagen. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart a.s. zullen academici, docenten, studenten en geïnteresseerden in Leiden samenkomen om de status en het belang van de hedendaagse neerlandistiek te demonstreren en te bespreken.  De neerlandistiek is een bloeiend vakgebied en dat willen we graag laten zien. De Raad heeft zich daarom ten doel gesteld om de neerlandistiek in haar volle omvang te vertegenwoordigen en naar een hoger plan te tillen. De eerste editie van de Neerlandistiekdagen maakt onderdeel uit van die ambitie. Tijdens deze dagen staan inspirerende workshops, onderzoekspitches, lezingen en debatten op het programma, waarin de mogelijkheden binnen en de grenzen van de discipline worden verkend en verlegd.

Vrijdag staat in het teken van onderwijs en onderzoek. Op deze dag gaan we met elkaar in gesprek over de urgente vragen binnen het onderwijs en de academische neerlandistiek: over de neerlandistiek en diversiteit, over haar politieke positie en imago, over de neerlandistiek en interdisciplinariteit, over de neerlandistiek in de media, over de internationale neerlandistiek, over de neerlandistiek in de klas, en nog veel meer.

Zaterdag betreft een publieksdag waarop de veelzijdigheid van het vakgebied getoond wordt aan een breder publiek. Lezingen en workshops worden afgewisseld met uitgebreide parallelsessies en panelgesprekken. Denk hierbij aan de neerlandistiek in al haar facetten: van een workshop Nederlandse dialecten herkennen tot een panel over Surinaamse literatuur. Ook zal er een randprogrammering zijn in de stad Leiden, met onder andere literaire optredens en een poëziewandeling. Op 7 maart is radioprogramma De Taalstaat erbij en staat de uitzending in het licht van het academisch onderzoek en onderwijs Nederlands.

Het beloven twee mooie dagen te worden vol inspiratie en nieuwe inzichten. Samen bepalen we de koers van de toekomstige Neerlandistiek.