Niet uitleggen!

Door Marc van Oostendorp

Je moet buiten het klaslokaal nooit iets uitleggen. Dat leg ik uit in deze video.

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in column, vlog met de tags . Bookmark de permalink.

1 Response to Niet uitleggen!

  1. Ik las laatst een goede beschrijving van een stijltruc om uitlegweerzin te voorkomen. Je moet een fractie meer uitleggen en verbeelden dan nodig is. Daardoor loopt de lezer/toehoorder in haar denken iets vooruit op de tekst en denkt zij steeds dat ze het zelf ook al heeft bedacht. Op die manier komt ze ook als het ware naast de schrijver/spreker te staan. Een andere beproefde methode is om alles uit te leggen aan de hand van anekdotes. Uit de antieke tijd heb je nog de uitleg in de vorm van een dialoog, zoals bij Plato.

Laat een reactie achter