gebruiksaanwijzing / handleiding

Verwarwoordenboek Vervolg (111)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

gebruiksaanwijzing / handleiding     

Er is een klein verschil in betekenis.

gebruiksaanwijzing              instructie hoe je iets moet gebruiken

Al die knopjes wijzen zich vanzelf, je hebt geen gebruiksaanwijzing nodig.

handleiding                              instructie om iets in elkaar te zetten

Ik wilde zelf het apparaat aansluiten, maar ik kon de handleiding niet volgen.

Het betekenisverschil is het verschil tussen ‘gebruik’ en ‘handeling’. De woorden worden vaak verward omdat ook een gebruiksaanwijzing handelingen kan bevatten: Druk eerst de deur goed dicht voor u de knop naar links draait. En uiteraard kan ook een handleiding aanwijzingen voor gebruik bevatten. Toch ligt dan de nadruk meer op de handeling van ‘het in gebruik nemen’.

Een bijsluiter is een speciaal soort gebruiksaanwijzing, namelijk voor medicijnen. En gebruiksaanwijzing kan ook figuurlijk worden gebruikt: Dat is iemand met een gebruiksaanwijzing.