Voorjaar 2019, Gent: aperitieflezingen ‘Wat wordt er van de taal(kunde)’

Tijdens vier aperitieflezingen in het voorjaar van 2019 komt u in de KANTL te weten hoe het met onze taal gesteld is, hoe het Nederlands zal evolueren en op welke nieuwe manieren we in de toekomst (of nu al) met de taal kunnen omgaan.

Historisch taalkundige Joop van der Horst heeft daarover zoveel te zeggen dat hij meteen twee aperitieflezingen voor zijn rekening neemt. Verwacht u aan een spannend verhaal dat begint bij de fundamenten van de taal en dat uitmondt in boude voorspellingen over de toekomst van het Nederlands, standaardtalen, spelling en taalonderwijs.

De taalkunde zelf ziet een deel van haar toekomst dan weer in samenwerkingen met andere wetenschappen. Twee coryfeeën uit die interdisciplinaire taalkunde verblijden ons met een lezing. Peter Hagoort – mogen we spreken van de Nederlandse Steven Pinker? – spreekt over het talige brein; Luc Steels, de pionier van de artificiële intelligentie in België, toont ons de verbanden tussen taal, kunstmatige intelligentie en robots.

Programma

zo 17/3  Joop  Van der Horst (1)

Taalcultuur: verleden, heden en toekomst

zo 24/3 Peter Hagoort

Berichten uit de bovenkamer: het talige brein

zo 12/5 Joop Van der Horst (2)

Over het oplossen van de talen

zo 26/5 Luc Steels

Taal en artificiële intelligentie

Praktische info

Alle lezingen beginnen om 11 uur, nadien wordt u een glas aangeboden door de Academie.
De deuren openen om 10u30.
Waar? KANTL | Koningstraat 18, 9000 Gent
Tickets voor één lezing kosten €7, €5 (Herita-leden) of €2 (Uitpas met kansentarief), en kunnen besteld worden op de detailpagina’s voor elke lezing.
Er zijn ook combitickets verkrijgbaar. Voor de volledige reeks betaal je €20, €15 (Herita) of €5 (Uitpas met kansentarief) .