• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Maria, bron van inspiratie

14 februari 2019 door Gerrit Bloothooft 7 Reacties

Voornamendrift (36)

Door Gerrit Bloothooft en David Onland

Maria was tot 1990 de naam die het meest aan meisjes werd gegeven. Maar die, net zoals Johannes, vaak anders werd genoemd. Figuur 1 laat de populariteit van haar roepnamen zien vanaf 1940, toen nog bijna één op de tien meisjes als Maria werd aangegeven bij de burgerlijke stand. Voor 30% van die meisjes was de roepnaam toen ook daadwerkelijk Maria, met vooral Ria en Riet als verkortingen. Opvallend is dat andere roepnamen die beginnen met een M, en niet  altijd van Maria afgeleid zijn, al vroeg een substantieel deel van de roepnamen vormen, waarbij het percentage tot 1980 geleidelijk stijgt tot 70%. Bij Johannes begon die stijging pas in 1970. Het sluit aan bij de algemene observatie dat meisjesnamen gevarieerder zijn dan jongensnamen, ook in de roepnamen. Voor de categorie anders begint de roepnaam niet met een M en is ofwel afgeleid van een volgnaam (9,6% van alle vrouwen) of helemaal niet (5,4%).

Figuur 1. De populariteit van roepnamen van alle 37.387 vrouwen in het roepnamencorpus met officiële eerste voornaam Maria. M* betekent overige roepnamen die met een M beginnen, bij anders is dat niet het geval. Voor de duidelijkheid zijn de curven gebaseerd op 5-jaarlijkse gemiddelden.

Maria steekt er met kop en schouders boven uit als het gaat om het aantal verschillende roepnamen. Dat is ook te verwachten als 10% van de vrouwen in het verleden die naam kreeg, er moet toch onderscheiden worden. Tabel 1 geeft de roepnamen die ofwel van Maria zijn afgeleid, of met Maria zijn samengesteld, en zo niet in ieder geval met een M beginnen.

Tabel 1. Populairste roepnamen van vrouwen met Maria als (niet noodzakelijk eerste) officiële naam (aantal >9, totaal 37.868 vrouwen). Rood zijn namen met een M die niet af te leiden zijn van Maria.

Het aardige van namen is dat je er naar hartenlust mee kunt knutselen zolang de spelling maar een beetje acceptabel is en de naam uitgesproken kan worden. Een naam moet identificerend zijn, hoe hij geschreven wordt doet er niet zoveel toe.

De bouwstenen zijn de letters/klanken: M, a, r, i en a. Omdat ri de beklemtoonde lettergreep is leidt dat bij roepen direct tot Ria en Rie. Die roepnaam kan dan weer verkleind worden tot Rietje, en dan verkort tot Riet, soms zelfs Iet, en verlengd tot Rita (ook van Margerita); of gecombineerd met Anne tot Rianne, weer verkort tot Rian.

Als de laatste a in Maria wordt weggelaten dan krijgen we Marie, Mari, Marij – verlengd tot Marije – , Marry, het meer Engelse Mary met in uitspraak Mery.

De meeste andere vormen beginnen met Mar, en soms Mir omdat Mirjam de oorspronkelijk Hebreeuwse vorm van Maria is.  Na Mar of Mari zijn er weer veel verkleinvormen mogelijk met Maartje, Marieke en het Franse Marion, Marielle, Mariette, Marina. Daar zitten ook vormen bij die van Marinus en Martinus afgeleid zouden kunnen zijn.

Het weglaten van de  r kan ook, wat dan Mia, Miep, Mies, Maja, May, Miet, Miets, Mea, en het Franse Manon geeft.

Samenstellingen zouden met veel namen mogelijk zijn, maar we zien alleen de Franse met Marie-Anne, Marie-Jose (Marjo), Marie-Louise (Marlies, Marloes), Marie-Therese, Marleen (Marie-Helene, of van Magdalena), Marjet (Marie-Henriette of Mari-ette). Het sluit aan bij een voorkeur voor het Frans in het zuiden van het land, deze samenstellingen komen noordelijk nauwelijks voor. De enige samenstelling waarbij Maria op de tweede plaats is gezet is Rosemarie.

Om te onderzoeken of de roepnamen van Maria nog regionaal bepaald zijn staat in tabel 2 de top-20 van roepnamen voor zowel de noordelijke en zuidelijke provincies. Het aantal roepnamen is, niet verrassend, in het roepnamencorpus veel groter in het katholieke zuiden (15.995 tov 1.282). Mia is veel meer Limburgs dan noordelijk, omgekeerd is Marie met Marieke en Marietje populairder in het noorden, terwijl Marij en Mary dat juist weer in het zuiden zijn. Marja komt meer in het noorden voor, Marjo in het zuiden. De regionale voorkeuren lijken moeilijk te verklaren, meestal zal het min of meer toevallige mode zijn die door creatieve ouders wordt geïnitieerd.

Tabel 2. Top-20 van roepnamen die gekozen zijn voor Maria in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg, Noord-Brabant. Groen zijn roepnamen die in percentage meer dan een factor 2 verschillen tussen de regio’s.

 

Delen:

  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Artikel, Naamkunde Tags: Maria, roepnamen, voornamen

Lees Interacties

Reacties

  1. DirkJan zegt

    14 februari 2019 om 14:48

    Heb ik nog een zijdelingse vraag die ik me al jaren stel. Kent het Nederlands substantieel meer voornamen dan andere landen/talen? En dan denk ik ook aan de trend van de laatste decennia om meer bijzondere namen aan kinderen te geven. Ik heb het idee dat bijvoorbeeld in Engelstalige landen het arsenaal aan voornamen een stuk kleiner is. Klopt dat?

    Beantwoorden
  2. DirkJan zegt

    16 februari 2019 om 19:22

    Volgens mij is in het Nederlands de naam Marianne de voornaam die je het meest kan ontleden in subnamen:

    Marianne
    Mar
    Mari
    Maria
    Marian
    Marianne
    Ariian
    Arianne
    Ria
    Rian
    Rianne
    An
    Anne

    Vraag: vindt u alle 17 voornamen die verstopt zitten in de volgende voor- en achternaam?

    Willem Frederik Hermans

    Beantwoorden
  3. gerrit bloothooft zegt

    17 februari 2019 om 16:34

    Of Nederlanders creatiever zijn in het bedenken van voornamen is lastig vast te stellen. In ieder geval zit tegenwoordig een naamwet niet meer in de weg in de meeste Europese landen. Het grootste probleem lijkt me welke namen je wilt tellen in een multiculturele samenleving. Een optie zou zijn om te onderzoeken wat het minimaal aantal verschillende namen is waarmee zeg 80% van alle kinderen een naam heeft. Maar dan mis je de bijzondere namen. Een ander probleem is dat we in Nederland in de gunstige omstandigheid zitten dat we alle voornamen beschikbaar hebben voor onderzoek, in de meeste andere landen is dat niet het geval, en dat maakt een goede vergelijking onmogelijk.

    Marianne is inderdaad productief, of het de meest productieve naam is zou met een eenvoudig algoritme wel te achterhalen zijn (met de regel dat de letters wel achter elkaar in de naam moeten verschijnen – ik veronderstel dat Ariian een typefout is – en dat de dragers van hetzelfde geslacht moeten zijn (anders zou Ian er ook nog bij kunnen staan).

    Onder bovenstaande regels kom ik voor Willem Frederik Hermans op: Willem, Wille, Wil, (Wim,) Lem, Wilfred, Frederik, Freder, Frede, Fred, Fre, Deri, Derik, (Derk,) Rik, Herman, Herma, Herm, Her, Man, Ma. En misschien nog wel meer.

    Beantwoorden
  4. DirkJan zegt

    17 februari 2019 om 16:57

    Jammer dat er (nog) geen simpel antwoord is op de vraag of Nederland veel verschillende voornamen kent ten opzichte van andere landen en talen. Mijn gevoel zegt van wel, maar dat is onbetrouwbaar, maar schraag ik op het toenemende individualisme dat vooral na de oorlog sterk is toegenomen. In het Engels, Frans of Duist kom ik toch vaak veel dezelfde klassieke voornamen tegen. Maar schijn kan bedriegen. En in sommige multi-cullanden zoals Marokko zijn dacht ik juist maar een heel beperkt aantal voornamen toegestaan. In veel landen mag je niet zomaar een naam kiezen. Dat zal ook een rol spelen.

    Voor het ontleden van Marianne ben ik uitgegaan van alleen vrouwennamen en heb daardoor ook Ari niet genoemd. Voor de opgave van Willem Frederik Hermans heeft u er aardig wat meer gevonden en ik had nog Ed, Mans en Ans. Mans vond ik destijds in de voornamenbank van het Meertens, maar heb toen niet op alle combinaties gecheckt. Hoe dan ook, het zijn er best verrassend veel. De homo ludens.

    Beantwoorden
    • DirkJan zegt

      17 februari 2019 om 17:30

      En nog voor de duidelijkheid, hier mijn lijstje (die ook ergens op mijn website is te vinden) met de nu 26 gevonden voornamen in WILLEM FREDERIK HERMANS:

      Willem
      Wil
      Will
      Wille
      Lem
      Frederik
      Fre
      Fred
      Frede
      Freder
      Deri
      Derik
      Ed
      Erik
      Rik
      Her
      Herm
      Herma
      Herman
      Erma
      Ma
      Man
      Mans
      An
      Ans

      Beantwoorden
      • Wouter van der Land zegt

        18 februari 2019 om 01:43

        Frans zit er ook in als je mag samentrekken… En Eri is volgens de voornamenbank ook een naam. En Ik: ‘Ik komt als naam voor bij zowel mannen als vrouwen die in Nederland zijn geboren’, maar ‘Te weinig gegevens voor het tonen van populariteit’.
        Eder bestaat ook.

        Beantwoorden
    • DirkJan zegt

      20 februari 2019 om 16:31

      [ Ik schreef dat ik denk dat er in Nederland meer voornamen zijn dan in veel andere landen. Mogelijk komt dat ook omdat we naast de specifiek Nederlandse namen ook met veel buitenlandse namen vernoemen? Engelse namen zijn hier bijvoorbeeld ook populair, maar omgekeerd niet. ]

      Beantwoorden

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

Michael ter Maat • De klok staat stil maar het onkruid woekert voort

Je trekt een magnolia uit de tuin
maar de wortels blijven zitten.
Zo gaat dat met geliefden.

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Agenda

18 juni 2025: Da Vincilezing over dialecten en het ABN

18 juni 2025: Da Vincilezing over dialecten en het ABN

28 mei 2025

➔ Lees meer
12 juni 2025: Lezing over de Grand Tour

12 juni 2025: Lezing over de Grand Tour

28 mei 2025

➔ Lees meer
3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

3 juli 2025: afscheidssymposium Johan Koppenol

27 mei 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

Geen neerlandici geboren of gestorven

➔ Neerlandicikalender

Media

Lange lijnen met Christine Otten

Lange lijnen met Christine Otten

28 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Winnaars Taalolympiade 2025

Winnaars Taalolympiade 2025

28 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Huldeprogramma Cees Klapwijk

Huldeprogramma Cees Klapwijk

25 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
 

Reacties laden....
 

    %d