Dicteezin (1/2)

Door Jan Renkema

Op 8 november vond het Groot Dictee Eindhoven plaats, gemaakt en voorgelezen door een bekende Turks-Nederlandse auteur-columnist met de voornaam Eus. Een dictee met hetzelfde uitgangspunt als het Taalstaat-dictee, komende zaterdag, 15 december: maakbaar voor iedereen die de regels kent. In Eindhoven eindigden deelnemers ex aequo met slechts één fout. Dus moest een beslissende ‘echt moeilijke’ zin van de juryvoorzitter (de auteur van deze tekst) uitkomst bieden. In de volgende zin had de winnaar, William Staals uit Budel, slechts vijf fouten!

Nog een keer oefenen voor het Taalstaat-dictee? Nee, de meeste woorden zullen daar niet in voorkomen, vermoed ik. Maar als u het echt niet kunt laten: ontdek dan in de volgende zin van 62 woorden 31 fouten.

De beslissende zin

We gaan er vanuit dat deze groot dictee-avond met deze extreem-moeilijke  shoot out-zin van zeggen en schrijven twee en zestig woorden – geboekstaaft door terzake kundige corryfeeën die geverceerd zijn in dit buitennissig linguistisch jiujutsispel – tenslotte zal lijden tot exclamatsietjes bij 1 gelouwerde. Zoniet, dan wordt je door Eus Akyol vermoeid met exqusiete worden die noch enichmatischer zijn dan parallelipipidum, concoerstje of legastenie.

Morgen deze zin in correcte spelling, met een toelichting van meer dan 1000 woorden.