Gedicht: F. Starik • Klein leven

De in maart dit jaar overleden dichter F. Starik was ook trekker van het ‘Eenzame uitvaart’-project, dat in verschillende grote steden dichters een gedicht liet schrijven (en voorlezen) bij de begrafenis van mensen zonder nabestaanden. Ieder jaar krijgt een van die gedichten de Ger Fritz-prijs, een prijs voor het beste/mooiste ‘Eenzame uitvaart’-gedicht. Vorige week heeft F. Starik de prijs postuum toegekend gekregen voor een gedicht dat hij twee dagen voor zijn dood schreef – vanwege de kwaliteit van het gedicht, maar ook als waardering voor zijn jarenlange inspanningen. Lees er hier meer over. Het verslag van de teraardebestelling waar Starik het gedicht voor schreef staat hier.

Klein leven

Wat als je rijk bent
en het kan je niks schelen.
Wat als je rijk bent
en gewoon in het buurtje blijft wonen
waar niemand weet
wat er bij jou te halen zou wezen.
Klein leven.

Iemand met een bivakmuts,
gerinkel van glas, paniek:
het is je jaar na jaar bespaard gebleven
in dat eenvoudige benedenhuis
terwijl je overal had kunnen leven.

Geen overdreven sjieke dingen eten,
geen jacht, geen villa met een hek
om de mogelijkheden die mogelijkheden zijn gebleven,
gewoon, klein leven.

Niet ten volle, maar tot het magere einde toe.
Geluk is een afwezigheid, een gebrek
aan een gebrek, de zekerheid van het genoeg.

En tenslotte: niemand om het weg te geven.
Dat kleine, stille leven moe.

F. Starik (1958-2017)

———————————–

Dit bericht is geplaatst in gedicht met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Gedicht: F. Starik • Klein leven

  1. Bert Mostert schreef:

    Starik heeft veel betekend voor het “Eenzame uitvaart project” maar omdat al vaker hieromtrent misverstand was: Bart FM Droog was degene die het in Groningen in gang heeft gezet. Anderen mochten dit project in andere plaatsen uitvoeren, maar Droog verbond aan die toestemming o.a. als voorwaarde “altijd vermelden dat het een oorspronkelijk Gronings initiatief is”. Amsterdam is niet het centrum van de wereld, zoals sommigen wel eens denken, laat staan van Nederland.

  2. Bart Fm Droog schreef:

    Inderdaad. En juist daarom is al vijf jaar dit boek over de Eenzame Uitvaart te downloaden. Gratis – omdat het ongepast is, zoals een uitgeverij uit Amsterdam (Noord-Holland) doet, geld te slaan uit deze tragiek. Met op blz. 24-26 een essay over de ontstaansgeschiedenis:
    https://www.bartfmdroog.com/books/droog_eenzame_uitvaart.pdf

Laat een reactie achter