Een miljoen woorden

Door Marc van Oostendorp 

Dit is mijn 2500ste stukje voor  Neerlandistiek en zijn voorganger Neder-L. Uit een steekproef maak ik op dat de gemiddelde lengte van mijn stukjes door de jaren heen ongeveer 400 woorden was. Er liggen in deze digitale dossierkasten dus inmiddels een miljoen woorden die door mij aan elkaar geregen zijn.

Ik had er al wat in Neder-L geschreven toen ik in december 2011 begon met het min of meer dagelijks te doen. Oorspronkelijk was het idee dat te doen voor een jaar. Daarna om er 1000 te schrijven. Daarna dus om er 2500 te schrijven. Ja, de mijlpalen lagen steeds verder weg.

Iedere keer na zo’n zelfbedachte mijlpaal nam ik pauze. Dat ga ik nu weer doen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar er is een routine in deze dagelijkse stukjes gekomen die mij irriteert. Er moet iets anders, en ik weet niet wat. Misschien moet het minder (misschien moet het meer), misschien moet ik iets anders gaan doen (misschien moet ik precies aan dit stramien vasthouden, dat het stramien is van mijn ziel). Ik kan er moeilijk over nadenken als ondertussen de routine voortduurt.

Misschien blijf ik bijvoorbeeld de Multatuli-reeks, mijn minst populaire serie ooit wel voortzetten. (Misschien ook niet.)

Het werk aan Neerlandistiek is voor niemand een verplichting, ook voor mij niet. Dat moet het dan dus ook niet worden. Dus heeft deze pauze ook een open einde. Ik begin weer als ik weet wat ik ga doen. Misschien is een miljoen woorden ook wel genoeg. (Misschien is het wel te veel. (Misschien zijn 10 miljoen pas genoeg.))

Ik blijf ondertussen natuurlijk wel redacteur, Neerlandistiek is anders dan zelfs bij mijn vorige break inmiddels krachtig genoeg om gewoon dagelijks voort te drijven. Overigens is alle hulp bruikbaar, vooral eerlijk gezegd voor de wat eenvoudigere dagelijkse klusjes, zoals het doorplaatsen van aankondigingen en dergelijke, want iemand die daarbij inmiddels jaren na haar afstuderen op de achtergrond is blijven helpen, is er onlangs om begrijpelijke redenen pas echt mee opgehouden. (Dank je wel, Laura.)

Neerlandistiek is in de afgelopen jaren enorm gegroeid, en dat kost natuurlijk ook tijd. Ook daar moet ik nog goed over nadenken. Ook dat ga ik doen tijdens de pauze van de komende tijd. En bezien hoe Neerlandistiek er eigenlijk nu uitziet, wat er beter kan, en hoe.

(Ik weet trouwens niet eens zeker dat dit precies het 2500ste stukje is, want de telling is enigszins in het ongerede geraakt. Maar het zal er niet ver van afliggen en waarschijnlijk is het aantal eerder iets groter dan iets kleiner.)

Ja, in het voorjaar van 2016 heb ik ook een tijdje pauze gehouden, of althans een tijdje veel minder geplaatst.