Pas verschenen: U als scheldwoord en andere taalverschijnselen

De Nederlandse taal verandert voortdurend. Nieuwe woorden komen, oude uitdrukkingen gaan; er is altijd wel wat aan de hand. Marc van Oostendorp staat iedere morgen op om vol verbazing te zien wat er nu weer bijgekomen is en wat er is afgegaan: ineens worden alom spreekwoorden afgekort, bijvoorbeeld tot ‘een gevalletje aap-mouw’, ineens blijkt iedereen alstu te zingen als antwoord op ‘dank u’, en ineens worden veel Twitter-conversaties geopend met ‘ok, draadje’.

Maar er is meer om je over te verwonderen. Is ‘mwah’ het nieuwe ‘tsja’? Hoezo klinkt ‘deze’ deftiger dan ‘die’? Waar komt de s vandaan in ‘veels te goed’? Wat is het verschil tussen een kutding en een kut ding?

U als scheldwoord is een verrassende, leerzame en vermakelijke lofzang op de Nederlandse taal.

‘Van Oostendorp is een van de meest vooraanstaande taalkundigen van het land, en daarnaast iemand die de taalkunde via het enthousiasmerende Neerlandistiek.nl voor een groot publiek toegankelijk maakt.’ Mare

Bestelinformatie bij de uitgever.