mul / rul

Verwarwoordenboek Vervolg (90)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

mul / rul        

De woorden verschillen in betekenis.

mul                 niet aan elkaar: poederachtig, droog

Zij sjokten onder de brandende zon door het mulle zand.

rul                   niet aan elkaar: korrelig, oneffen

In plaats van gehaktballetjes heb ik nu rul gehakt door de soep gedaan.

De overeenkomst tussen beide woorden zit in de losse structuur. Maar mul is fijner en droger dan rul, en rul is door de korrelige structuur ook vaak oneffen. Beide woorden in één zin? Op de vloedlijn is het zand zo rul, dan zit ik liever in het mulle zand in een duinpan.