Maarten ´t Hart wint Ina Dammanprijs 2018

(Persbericht Vestdijkkring)

Het bestuur van de Vestdijkkring kent de Ina Dammanprijs dit jaar toe aan Maarten ´t Hart voor zijn essays over en aandacht voor Simon Vestdijk in publieke optredens.

De tweejaarlijkse prijs die in 1999 is ingesteld, wordt op zaterdag 10 november, 14.00 uur in de Grote Kerk van Harlingen uitgereikt. Tijdens die gelegenheid wordt ook de Anton Wachterprijs uitgereikt voor het beste debuut in de afgelopen twee jaar naar het oordeel van een jury.

Maarten ´t Hart toont in zijn vele essays en artikelen over een grondige kennis te beschikken van Vestdijks oeuvre, en daarnaast geeft hij daar uiting aan in talloze publieke optredens in de media, tot op heden! Hij doet dat in een mix van stelligheden gedrenkt in ironie op een geheel eigen en onvestdijkiaanse wijze. Ook in zijn onlangs verschenen De wereld van Maarten ´t Hart (2017).

Met de Ina Dammanprijs wil de Vestdijkkring een persoon onderscheiden die een belangrijke bijdrage levert aan het in stand houden van de belangstelling voor de schrijver en het werk van Simon Vestdijk (1898- 1971), een van de belangrijkste Nederlandse auteurs.

De Ina Dammanprijs werd eerder toegekend aan onder anderen Roeland van Wely (scriptie over De vuuraanbidders, universiteit Leiden, 2016), Emanuel Overbeeke (musicoloog, 2014) en Wim Hazeu (biograaf, 2012).

De Vestdijkkring is in 1972 opgericht met als doel leven en werk van Simon Vestdijk in de belangstelling te houden. Onder meer door het uitgeven van Vestdijkkroniek, het onderhouden van een website en het organiseren van symposia. De vereniging telt 275 leden.