Visser-Neerlandiaprijzen voor Wim Couwenberg en Raymond Noë

 Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) heeft dit jaar de Visser-Neerlandiaprijzen toegekend aan prof. dr. Wim Couwenberg en Raymond Noë.  De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 5.000 euro. De uitreiking is op vrijdag 7 september 2018 in Rotterdam.

Prof. dr. Wim Couwenberg heeft zich gedurende lange tijd in zijn leven in woord en geschrift steeds ingezet voor een zo nauw mogelijke samenwerking van de drie Benelux-landen, in het bijzonder de Nederlands-Vlaamse betrekkingen. De emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht heeft een enorm oeuvre opgebouwd aan boeken rond staatsrechtelijke vernieuwing. Nog steeds is hij redacteur van het door hem opgerichte tijdschrift Civis Mundi, tijdschrift over politiek, filosofie en cultuur. Tot 2009 was Wim Couwenberg ook redacteur van Neerlandia. In 2015 werd hij door de Erasmus Universiteit onderscheiden met een Desiderius voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het publieke debat en de opinievorming in Nederland in de afgelopen halve eeuw.

De laudatio wordt uitgesproken door historicus en publicist Geerten Waling.

Raymond Noë is al vanaf 1998 geheel belangeloos de motor achter het Laurens Jz. Costerproject (LJC). In een nieuwsbrief stuurt hij duizenden poëzieliefhebbers gratis elke dag van de week een kwaliteitsgedicht van een Nederlandse of Vlaamse dichter toe, voorzien van links en achtergrondinformatie. Doordat al vele jaren de verzonden gedichten worden verzameld en opgeslagen, is op de website van LJC tevens een unieke en zeer omvangrijke online verzameling Nederlandstalige gedichten ontstaan, waar voor elke poëzieliefhebber gedichten en gegevens daarover zijn te vinden. Doordat de abonnees van de nieuwsbrief over het hele taalgebied verspreid zijn en de selectie van gedichten evengoed Vlaamse als Nederlandse poëzie betreft, draagt Raymond Noë veel bij aan de culturele integratie van Nederland en Vlaanderen. Meer informatie over het project op: de website van Laurens Jz Coster..
De laudatio wordt uitgesproken door Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin.

De prijzen worden uitgereikt op vrijdag 7 september 2018 in Arminius Congres & Debatcentrum, Museumpark 3, 1015 CB  Rotterdam. Aanvang: 14.30 uur.

Het Algemeen-Nederlands Verbond, dat het Visser-Neerlandiafonds beheert, wil de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen bevorderen. Grondlegger van het fonds is mr. H.L.A. Visser, die in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van zijn vermogen aan het ANV naliet met de bedoeling deze gelden volgens zijn idealen te besteden. Hieruit zijn de Visser-Neerlandiaprijzen voortgekomen, die het ANV sinds 1955 toekent.