Opheffing scriptiearchief opleiding Nederlands Leiden

Door Wim van Anrooij

De opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden beschikt over een scriptiearchief (ca. 1970-heden) dat wegens verhuizing naar een kleinere ruimte binnenkort grotendeels zal worden opgeheven. Alleen scripties van de achterliggende zeven jaar worden bewaard. Leidse alumni van onze opleiding die er prijs op stellen hun scriptie in hun bezit te krijgen kunnen vóór eind oktober 2018 een e-mailbericht sturen aan Ton Harmsen. In dat bericht dienen zij aan te geven of ze hun scriptie toegestuurd willen krijgen (de verzendkosten bedragen € 12,50) of dat ze hem op komen halen (na afspraak). Dit laatste dient te geschieden vóór eind 2018.

Dit bericht is geplaatst in mededeling. Bookmark de permalink.

4 Responses to Opheffing scriptiearchief opleiding Nederlands Leiden

 1. Willem Huberts schreef:

  Het is buitengewoon jammer dat de scripties die niet zullen worden opgehaald door hun auteurs, zullen verdwijnen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen meermalen nuttige informatie uit de scriptiebron te hebben verkregen. Ik adviseer de betrokken verantwoordelijken er goede zorg voor te (laten) dragen dat deze scripties ergens bewaard zullen blijven waar ze voor toekomstige onderzoekers raadpleegbaar zijn. Ook ‘grijze literatuur’ verdient zorgvuldige ontsluiting en toegankelijkheid.

  • DirkJan schreef:

   Punt is natuurlijk dat ze niet worden bewaard, anders hoeven ze ook niet te worden opgehaald door de schrijvers.

   • DirkJan schreef:

    … Ook ik vind dat die scripties op een toegankelijke manier bewaard zouden moeten worden, toch een vorm van kapitaalvernietiging nu en ook zeer oneerbiedig naar het werk van hun eigen studenten. Kortzichtig en respectloos.

 2. Gert-Jan Masurel schreef:

  Kennisvernietiging uit ruimtegebrek… Wat een armoe. In de week waarin in de media vraagtekens bij het nut van de studie Nederlands worden gesteld, doet de vakgroep Nederlands daar zelf nog een schepje bovenop. En alle voetnoten in wetenschappelijke publicaties dan waarin naar afstudeerscripties wordt verwezen?

  Als ruimte echt een issue is, waarom is digitaliseren dan geen optie? Er is vast wel een fonds of geldschieter voor te vinden. Desnoods digitaliseert elke ex-student zelf zijn eigen scriptie. En zou het gemeentearchief, dat honderden jaargangen lokale kranten heeft ingescand, hier geen interesse in en middelen voor hebben?

Laat een reactie achter