consequentie / gevolg          

Verwarwoordenboek Vervolg (86)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

consequentie / gevolg          

De woorden kunnen door elkaar worden gebruikt, maar toch is er een klein verschil.

consequentie              logisch, onvermijdelijk gevolg, vaak op grond van een redenering

Het later indienen van het formulier heeft wel als consequentie dat u tijdelijk zelf voorzieningen moet treffen.

gevolg                         iets wat ergens uit voortkomt

De gevolgen van de economische crisis waren nog jarenlang merkbaar.

Waarom spreken we bijvoorbeeld niet gauw over de consequenties van de economische crisis? Omdat bij een consequentie altijd iets rationeels meespeelt, iets van een redenering. Natuurlijk kúnnen we wel spreken over de consequenties van de economische crisis, maar dan gaat het vaak om een betoog waarin bijvoorbeeld beredeneerd wordt wat er in een bepaalde sector moet gebeuren. O ja, gevolg heeft ook nog een heel andere betekenis: groep personen als begeleiding van een hooggeplaatst persoon, zoals op Prinsjesdag wanneer de Koning de Ridderzaal betreedt. Maar dat wist u al.