boodschappen doen / shoppen / winkelen

Verwarwoordenboek Vervolg (85)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

boodschappen doen / shoppen / winkelen

Er is betekenisverschil.

boodschappen doen kopen van levensmiddelen

Als je boodschappen doet, wil je dan ook wat fruit meebrengen?

shoppen winkelen, en ook recreatief rondkijken in winkels, op zoek gaan naar

Gisteravond al mijn tijd verdaan met shoppen op internet.

Ik ben nog even bij wat collega’s wezen shoppen voor creatieve ideeën.

winkelen kopen van niet-levensmiddelen

Kleindochter winkelt met oma, en hoopt op een nieuw jurkje.

In het Engels heb je alleen maar het werkwoord to shop, maar onze taal kent wel drie woorden! Pardon, maar shoppen is toch Engels? Ja klopt, maar het is al eind achttiende eeuw naar onze taal komen overwaaien, en kreeg een eigen betekenis: recreatief winkelen. Dus, op de meubelboulevard op Pinkstermaandag kunt u winkelen of shoppen als u een tafeltje moet hebben of als u eens wilt zien wat er zo al te koop is. En als u aan het rondkijken bijzonder veel plezier beleeft, bent u zelfs aan het funshoppen.

Het criterium voor boodschappen doen lijkt heel duidelijk. Maar levensmiddelen blijft een wat vaag begrip. Je hebt ook kleding nodig; toch is dat geen levensmiddel. Laten we het er maar op houden dat het gaat om ‘alles wat je in een supermarkt kunt krijgen’, dus ook barbecueblokjes en kranten.