Sonnettenkransenkransenkrans

Door Bas Jongenelen

Een sonnet is een gedicht van 14 regels en nog wat andere kenmerken. Een sonnettenkrans is een reeks van 15 sonnetten waarvan de eerste 14 aan elkaar gekoppeld zijn (de laatste regel van het ene sonnet is de eerste van het volgende) en waarvan het 15e sonnet bestaat uit of de eerste of laatste regels van de 14 voorgaande sonnetten en heet het meestersonnet. Een sonnettenkransenkrans is een krans van 14 sonnettenkransen en bestaat uit 211 sonnetten, de laatste regels van de 14 meestersonnetten vormen ook weer een sonnet: het grootmeestersonnet. Er bestaan (voor zover mij bekend) op dit moment 5 sonnettenkransenkransen, 1 ervan is Portugees, de overige 4 zijn Nederlands. Met 2 van die Nederlandse sonnettenkransenkransen is iets bijzonders aan de hand.

De Haagse dichter Olax heeft 2 sonnettenkransenkransen geschreven: Dichter bij het eind en ’t Is egoïstisch, maar ’t is mooi geweest. Hij heeft in zijn eentje 2 x 196 sonnetten geschreven die samen 2 x 211 sonnetten vormen. Je hoeft voor een sonnettenkrans slechts 14 sonnetten zelf te schrijven, want het 15e sonnet wordt automatisch gegenereerd door de sonnetten ervoor. Bij een sonnettenkransenkrans schrijf je 14 x 14 = 196 sonnetten zelf en die maken dan 14 meestersonnetten en de eindregels daarvan vormen het grootmeestersonnet (14 x 14 + 14 + 1 = 211). Als je het zelf wilt proberen, dan vind je hier een Excell-bestand.

Dat 1 persoon 2 sonnettenkransenkransen schrijft, is al bijzonder. Maar wie de 2 grootmeestersonnetten naast elkaar legt, ziet dat de laatste regel van de 1e de 1e regel is van de 2e. Dit betekent dat Olax op weg is om een sonnettenkransenkransenkrans te schrijven… 2 van 14 heeft hij er al af… binnen een half jaar… Als dit project af is, dan heeft hij 2.744 sonnetten geschreven die 211 meestersonnetten genereerden die 14 grootmeestersonnetten genereerden die 1 overgrootmeestersonnet genereerden (of hoe dat ene uiteindelijke laatste sonnet ook zal gaan heten).

Steun dit gigantische project (uniek in de wereldliteratuur), steun de dichter. Start je verzameling en bestel bij Olax de 1e 2 delen: olax@olax.nl.


Olax, Dichter bij het eind, Uitgeverij De Bozige Bui, z.p. (Den Haag), 2018
Olax, ’t Is egoïstisch, maar ’t is mooi geweest, Uitgeverij De Bozige Bui, z.p. (Den Haag), 2018