papadag / vaderdag

Verwarwoordenboek Vervolg (74)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

papadag / vaderdag

Er is een duidelijk betekenisverschil.

papadag vaste verlofdag voor vaders om voor het gezin te zorgen

Toen een papadag nog niet zo gebruikelijk was, sprak men ook wel van vaderdag.

vaderdag feestdag om vaders in het zonnetje te zetten

In Nederland valt Vaderdag op de derde zondag in juni, in België een zondag eerder.

Er zijn vaders die een hekel hebben aan het woord papadag, zoals anderen weer een hekel hebben aan het woord ‘kids’. Maar hekel is geen factor in betekenisverschil. Een papadag is waarschijnlijk zo gaan heten omdat de betekenis van Vaderdag al geclaimd was door school en middenstand. Over het verschil tussen vader en papa is al geschreven. En ook over de spellingvariatie papa en pappa. Vaderdag schrijven we trouwens met een hoofdletter omdat het een officiële feestdag is.