28 juni, Leiden: Paneldiscussie ‘Hij, zij of hen? Hoe moet de universiteit jou aanspreken?’

‘Beste reizigers…’

Genderneutrale aanspreekvormen, non-binair taalgebruik: het debat op een inclusievere Nederlandse taal is immens. Hoe zorgen we dat de taal niet achterblijft op de maatschappij? Hoe moeten leraren studenten aanspreken in een collegezaal? Hoe zit het met officiële brieven die de universiteit rondstuurt? Zijn neutrale aanspreekvormen zoals hen/hun te gebruiken? Het LGBT+ Netwerk van de Universiteit Leiden organiseert op 28 juni om 15.30 uur een paneldiscussie in het Kamerlingh Onnes Gebouw, zaal A0.08 (Steenschuur 25, Leiden) waar deskundigen een antwoord zullen proberen te vinden op deze vragen.

De keynote speaker is professor Jojanneke van der Toorn, bijzonder hoogleraar LGBT workplace inclusion. Zij zal ingaan op het belang van en de weerstand tegen genderneutraal taalgebruik. Transgender Netwerk Nederland heeft al Het Genderdoeboek opgesteld, waarin zij voorstellen doen voor hoe je als organisatie voorbij onderscheid naar geslacht kunt gaan. Zij zullen tijdens het panel hun keuzes toelichten. Dick Smakman zal vanuit zijn expertise als sociolinguïst en taalkundige ingaan op mogelijke aanspreek- en verwijsvormen. Eliza Steinbock doet onderzoek naar de sociale inbedding van binaire gendernormen en stigmatisering van mensen die zich daar niet aan conformeren en hen zal tijdens het panel hier ook op reflecteren. Caroline van Overbeeke is woordvoerder van de universiteit en brengt het perspectief in van Strategische Communicatie & Marketing.

Wil je meedenken over dit onderwerp? Kom dan op 28 juni van 15:30 tot 17:00 naar het panel over genderneutraal taalgebruik in het KOG, zaal A008, met aansluitend een drankje! In verband met de catering zouden we je willen vragen om je aan te melden.

Programma:

15.15 Inloop
15.30-15.40 Welkom door Sam Hendrikx namens het LGBT+ Network Leiden
15.40-16.00 keynote door Jojanneke van der Toorn, hoogleraar workplace inclusivity
16.00-17.00 Paneldiscussie o.l.v. Tim Vergeer, neerlandicus en promovendus bij de opleiding Nederlands; de deelnemers zijn: Caroline van Overbeeke, Dick Smakman, Eliza Steinbock, Jojanneke van der Toorn, Transgender Netwerk Nederland
17.00-18.00 Borrel

Wil je ondertussen meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens naar: