Showquiz: Hoe zagen die neerlandici er eigenlijk uit?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! Op mijn oproep voor foto’s van Karel Reijnders kreeg ik verschillende suggesties, ook via mail (dank Jos Joosten en Renaat Gaspar!) Twee mooie foto’s van Reijnders, weliswaar zonder de karakteristieke spierwitte haren die hij op latere leeftijd had, maar heel fraai. Ook de beeltenis van Jacobus Heinsius is aan de vergetelheid ontrukt (foto rechts).

Blijft nog over Dirk (D.C.) Tinbergen. Het kan toch niet zo zijn dat op het hele wereldwijde web geen plaatje van hem te vinden is, of dat zijn foto nergens in een publicatie, of anders in een plakboek van andere neerlandici stof ligt te vergaren? Wie spoort hem op?

Voor de komende week heb ik van alle neerlandici afbeeldingen, behalve van… Wim Ornée! Wim Ornée? Hoe is dat nu mogelijk? Ook van hem heb ik nog college gehad, en hij was een geliefd en gerespecteerd neerlandicus. En dan zit zijn zoon Gijs ook nog in de neerlandistiek. Die lijkt wel een beetje op hem, maar we willen natuurlijk zijn karakteristieke voorkomen zelf op de gevoelige plaat vastgelegd zien. Dus wie kent een afbeelding van Wim Ornée?

En dan, ten slotte, de opgave van deze week. Omdat het toch een lang weekend is, doen we een dubbelopgave, in de vorm van twee vrouwenportretten. De vraag is: wie zijn dit?

Dit bericht is geplaatst in quiz met de tags . Bookmark de permalink.

7 reacties op Showquiz: Hoe zagen die neerlandici er eigenlijk uit?

 1. Marc Beerens schreef:

  links Sonja Witstein en rechts Sonja Witstein

 2. Jenny Mateboer schreef:

  Er is wel een afbeelding van Dick Hillenius (een heel bekende foto trouwens): In het Vrije Volk van 23-11-1968, bij het artikel ‘De aap in de mens’. Te vinden in Delpher.
  Een veel slechtere afbeelding (want gedigitaliseerd vanaf microfilm) is er ook te vinden: in De Tijd/de Maasbode van 30-3-1961, bij het artikel ‘Jonas in de walvis’.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Mijn excuses! Ik bedoelde Dirk (D.C.) Tinbergen, maar ik maakte een onbegrijpelijke fout. Misschien dat ik net de naam Hillenius ergens was tegengekomen, ik weet het niet, maar ik heb de tekst nu in elk geval hersteld.

 3. DirkJan schreef:

  Twee weken geleden heb ik uitvoerig en creatief gegoogeld voor een foto van Dirk Tinbergen, maar tevergeefs. Nu ook met Wim Ornée geen resultaat. Het is dan inderdaad te hopen of een lezer een foto van deze neerlandici heeft, maar als die straat doodloopt, kan u de stap zetten om nazaten van deze heren te benaderen, via internet en sociale media. Dirk Tinbergen had de zonen Jan en Nikolaas en die zullen ook wel weer kinderen hebben gehad,Tinbergen is ook niet een heel gangbare naam. Dat geldt zeker voor Ornée en die had naast Gijs ook nog de zonen Koos en Wik. Het moet links- of rechtsom toch lukken om aan een foto te komen.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Ja, dat zou kunnen. Eerst maar eens de ‘wisdom of the crowd,’ dat heeft bij Reijnders ook gewerkt.

Reacties zijn gesloten.