Diets in Diest

Door Remco Sleiderink

In de marge van het kunstenparcours De Bezetting hebben twee studenten van de Universiteit Antwerpen dit weekend eeuwenoude citaten aangebracht in de straten van Diest in Vlaams-Brabant. De citaten zijn afkomstig uit Des coninx summe, een werk dat aan het begin van de vijftiende eeuw is geschreven door Jan van Brederode.

Malou Vandevorst en Sofie Van de Poel kozen specifiek voor Des coninx summe vanwege de band met Diest. “De tekst werd geschreven in het kartuizerklooster van Zelem, op slechts vijf kilometer van Diest,” vertelt Sofie. “Het leek ons interessant om de inwoners te laten weten dat een belangrijk Middelnederlands werk bij hun stad tot stand kwam.”

De studenten taal- en letterkunde geven de citaten in de originele vorm, in het Middelnederlands of Diets. Wie de teksten niet meteen kan ontcijferen – het gaat om prikkelende citaten met betrekking tot de zeven hoofdzonden – kan terecht op de fraaie website Diets in Diest. Daar worden de citaten verder toegelicht en vertaald. Ook wordt daar uiteraard verwezen naar Nobel streven, het boek dat de Utrechtse hoogleraar Frits van Oostrom in 2017 wijdde aan Jan van Brederode en Des coninx summe.

Wie de citaten zelf in het Diestse straatbeeld wil ontdekken, moet snel zijn. “We brachten de citaten aan met krijtspray, want dat is niet schadelijk en ook niet permanent. Zodra het regent, zullen de citaten weer verdwijnen”, aldus Malou die daarmee de vergankelijkheid van het literaire erfgoed in de verf zet.

Meer informatie.