Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! De slowquiz loopt deze week ten einde. Op 17 april zijn we eigenlijk al rond, en zijn alle (terecht of ten onrechte) in de galerij opgenomen neerlandici aan de beurt geweest. We hebben met zijn allen in dit jaar een waarlijk monument opgericht voor hen die ons voorgingen, opdat zij niet in de vergetelheid raken. En hoewel wij af en toe ook een traantje hebben weggepinkt, was het ophalen van herinneringen en anekdotes overwegend een feest.

Nu wordt het echter tijd voor de volgende stap. Hoe zagen die neerlandici er eigenlijk uit? Dat gaan we in het komende jaar ontdekken in onze nieuwe Showquiz. Van sommige neerlandici bestaat fotomateriaal op het internet, vaak bij de pagina naar verwezen wordt. Maar van anderen ontbreekt elke beeltenis. Dat gaan we in de komende tijd proberen aan te pakken.

Ik zit nog een beetje te puzzelen op een goede manier om dit alles op te slaan. Idealiter zou je een wiki-achtige omgeving willen hebben, waarbij elke verscheiden neerlandicus een portaal zou hebben met beeltenis(sen), links naar levensbeschrijvingen, en anekdotes en herinneringen. Ik zie op dit moment nog een beetje op tegen het opzetten van zoiets (je moet het eigenlijk meteen goed opzetten wil het levensvatbaar worden), dus als iemand mij daar een goed idee over aan de hand wil doen, graag.

In elk geval starten we de volgende week met de eerste Showquiz. Houd uw neerlandistiek-feed in de gaten!

 

zondag 15-04-1910 geboortedag Saskia Ferwerda
maandag 16-04-1964 sterfdag Jacob Wille
dinsdag 17-04-1892 geboortedag Gerard Brom
17-04-1991 sterfdag Bert van Selm
woensdag 18-04-1868 geboortedag Gerrit Boekenoogen
donderdag 19-04-1857 geboortedag Jozef Vercoullie
19-04-1871 geboortedag Julius Pée
vrijdag 20-04-1887 geboortedag Frank Baur
20-04-1932 geboortedag Rein Bloem
zaterdag 21-04-1877 geboortedag Jac van Ginneken
21-04-1959 geboortedag Ben Peperkamp
21-04-2007 sterfdag Enno Endt
21-04-2011 sterfdag Tine Halkes
Dit bericht is geplaatst in quiz met de tags . Bookmark de permalink.

4 Responses to Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

 1. DirkJan schreef:

  Suggestie. Span de kar niet achter de wagen en ga niet het wiel opnieuw uitvinden met een eigen wiki. Gebruik Wikipedia als archiefencyclopedie voor alle verscheiden neerlandici en aanverwante neerlandofielen. Daar is ook ruimte voor (rechtenvrije!) foto’s en afbeeldingen. Naar de schaarse anekdotes die onder deze blog zijn genoteerd, kan met een linkje worden verwezen als zijnde bronmateriaal. Ik vind Wikipedia de beste oplossing.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Goeie suggestie, maar ik heb minder goede ervaringen met foto’s op Wikipedia. Ik heb ooit geprobeerd om een foto te uploaden op een pagina over een neerlandicus. Ik kwam terecht op een route met allerlei blokkades, waarbij ik moest aangeven dat ik de foto zelf had gemaakt, of anders een aanvraag moest doen met expliciete toestemming van de fotograaf (ik had de foto ergens van het internet gehaald). Enfin, fotograaf opgespoord, per mail toestemming gevraagd (dat moest ook in een precieze juridische formulering), aanvraag gedaan, en niets meer van gehoord. Dat heb ik toen opgegeven.

   Heb jij ooit een foto op Wikipedia kunnen plaatsen?

   • DirkJan schreef:

    Ik heb zelf geen ervaring met het uploaden van foto’s op Wikipedia, want dan moet je een geregistreerde gebruiker zijn en dat was ik niet en wil ik ook niet zijn. Maar inderdaad ze zijn heel streng bij Wikipedia en het zal de reden zijn waarom er nog zo weinig fotomateriaal is opgenomen. Maar het kan ook een uitdaging zijn om dan achter de rechten van portretafbeeldingen aan te gaan, bijvoorbeeld door ook contacten te leggen met erfgenamen.

    Ik vind Wikipedia de beste oplossing, en het alternatief is dat u een eigen website moet gaan opzetten. Dan is het weliswaar eenvoudiger om afbeeldingen te plaatsten, maar een website opzetten en beheren is hoe dan ook een berg werk en wie waarborgt dan de continuïteit op de langere termijn? Nee, Wikipedia vind ik de beste en ook meest praktische optie.

 2. Anton schreef:

  Met hyperlinks kan men verwijzen naar plaatjes op Instagram bijvoorbeeld. Te noemen in Externe bronnen, voetnoten.

Reacties zijn gesloten.