Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! Het is een goede zaak dat u met een zekere ingetogenheid elke dag kennis neemt van al die geboren en gestorven neerlandici, maar het succes van de slowquiz staat of valt met de mate waarin u uw innerlijke zielenroerselen deelt met de neerlandistische gemeenschap. Dus werp nu eens alle schroom van u af en vertrouw uw herinneringen toe aan de digitale snelweg, opdat het voorbijrazende verkeer deze als interessante lifters een tijdje met zich mee kunnen dragen.

Het gaat deze week niet om grote aantallen, dus des te meer gelegenheid om bij elk van de deze week herdachten uitgebreid stil te staan.

zondag 18-03-1945 sterfdag Jacob Muller
maandag 19-03-1971 sterfdag Jan Greshoff
19-03-1995 sterfdag Fernand Lodewick
dinsdag 20-03 Geen neerlandici geboren of gestorven
woensdag 21-03-1911 geboortedag Willy Dols
donderdag 22-03-1787 geboortedag Barthold Lulofs
22-03-1993 sterfdag Jules van Oostrom
vrijdag 23-03 Geen neerlandici geboren of gestorven
zaterdag 24-03-1783 geboortedag Joannes Schrant
Dit bericht is geplaatst in quiz met de tags . Bookmark de permalink.

4 Responses to Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

 1. Marc Beerens schreef:

  Ik zou voor vandaag Jan Engelman (overleden 1972) wel durven toevoegen. Engelman is weliswaar geen hardcore neerlandicus, maar hij had voor Nederlands toch maar mooi een tien op zijn eindexamen. En als criticus, tijdschriftredacteur en journalist heeft hij een grote staat van dienst voor de letteren.
  Levensbericht: http://dbnl.org/tekst/_jaa003197401_01/_jaa003197401_01_0008.php
  Anekdote: Engelman staat te boek als de fabrikant van de kortste recensie ooit, op ‘De klop op de deur’ van Ina Boudier Bakker: ‘Niet opendoen’.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Op de wikipedia-pagina over Boudier Bakker staat de drukker Herman van den Eerenbeemt als auteur van deze recensie genoemd (die ondertekend zou zijn met ‘V.D.E’). Waar heb jij die anekdote vandaan?

   • Peter-Arno Coppen schreef:

    De recensie staat trouwens hier, temidden van nog kortere, minder geslaagde exemplaren.

   • Marc Beerens schreef:

    https://www.volkskrant.nl/recensies/boottocht~a546412/
    Het lijkt mij inderdaad waarschijnlijk dat dit een apocriefe anekdote is en dat drukker Van den Eerenbeemt schuilgaat achter de initialen V.D.E. Het artikel van Niels Bokhove (‘Waar komt “Niet opendoen!” vandaan? De mythe rond Ina Boudier-Bakkers De klop op de deur’, in ‘De Utrechtse Boekhouder’ 6 (2016) 2) geeft hierover ongetwijfeld uitsluitsel.
    Een andere anekdote dan, ontleend aan Jeroen Brouwers’ ‘Zachtjes kenteren de letteren’, over Engelman als redacteur van De Tijd:
    ‘In de verste hoek stond Engelmans bureau, een burcht van kranten en brieven en daarop naast elkaar veel vellen beschreven papier. (…) Men wist nooit met zekerheid of hij er zat. Hij onttrok zich aan de waarneming door die stapels kranten, maar verried nu en dan zijn aanwezigheid door rookkronkels van een sigaar, die hij uit mijn [= A. van Domburg] kist had opgediept en waarvan hij steevast, en soms tot mijn ergernis, de peuk in mijn asbak kwam deponeren, met de mededeling, dat het hem goed gesmaakt had. Van tijd tot tijd vroeg Van Duinkerken: ‘Is Jan er ook?” Dan kwam er een gil of een aria van Mozart achter de krantenmuur vandaan: Jan wàs er.’

Reacties zijn gesloten.