KindereN voor KindereN

Als je naar oude liedjes luistert, bijvoorbeeld uit de eerste jaren van Kinderen voor Kinderen hoor je nog opvallend veel n’en uitgesproken worden. Hoe zit dat?

 • Het besproken liedje is De Lek uit seizoen 7 (1986). Muziek: Harry Bannink. Tekst: Jan Boerstoel. Solist: Matthijs van der Wel
 • Bekijk deze video op YouTube

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in video met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 Responses to KindereN voor KindereN

 1. Henk schreef:

  Ik denk eerder dat de zangertjes van Kinderen voor kinderen hier spellinguitspraak gebruiken dan dat de slot-n nog aan het verdwijnen is. De slot-n is in het westelijk Nederlands immers in de negentiende eeuw al grotendeels verdwenen en komt in de westelijke spreektaal van de twintigste eeuw bijna alleen als hiaatvuller nog voor. Je hoort ook in ‘dikwijls in dit liedje spellinguitspraak.

  Kinderen van nu hebben die neiging tot spellinguitspraak ook nog als ze zingen, al is dat misschien een beetje minder dan in de jaren tachtig. Ik heb bij vier nieuwe liedjes van Kinderen voor kinderen (uit 2016 en 2017) zitten tellen en kwam nog redelijk wat slot-n’etjes tegen. Hieronder staan (denk ik) alle woorden waarbij een slot-n mogelijk is, geschreven zoals ik ze de kinderen hoorde uitspreken, waar nodig met het volgende woord erachter.

  Gruwelijk eng:

  kindereN voor kindereN
  zenuweN van staal
  griezeleN is vet
  mN bed
  angste vergeet
  dinge doen
  zitte
  dinge zien
  zo fijn gevoel
  angste vergeet
  dinge doen
  katteN (?) trolle drake ratte
  dinge doen

  Pyjamadag:

  kindereN voor kindereN
  sloffeN aan me voete
  hangeN op
  tandeN poetse
  mN lievelingsdag

  Vandaag ben ik de baas:

  doe mN huiswerk
  zegge
  blijve appe
  leggeN
  slapeN
  zakeN

  Een beetje bang:

  spokeN
  hoeke
  krokodille
  gille

  • DirkJan schreef:

   Wat ook een rol kan spelen zijn de nauwgezette instructies van de zangleraar/es voor de opnames. Mogelijk wilde die bepaalde eind-ennen horen en spreken de kinderen zelf die n normaal niet uit. Ook kunnen kinderen zelf hypercorrect zijn gaan zingen voor een plaatopname, maar dan zou dat denk ik door een zangleraar/es worden gecorrigeerd.

 2. De feiten zijn denk ik te achterhalen. De koordirigent was Majel Lustenhouwer en die moet het weten, contact via canonliedjes.nl

  Kinderliedjes worden al decennia extra netjes ingezongen, ik zou zeggen vanwege de educatieve functie. Een eind-n is een makkelijke manier om een tekst verzorgd te laten klinken. Doet Sanne Wallis De Vries dat niet ook wanneer ze Beatrix imiteert?

Reacties zijn gesloten.