Ruimteboter

Door Viorica Van der Roest

Vroeger karnde men boter in een houten ton, maar tegenwoordig wordt het gemaakt in fabrieken. Met als resultaat een enorme hoeveelheid verschillende pakjes roomboter in de schappen van de supermarkt. In 2010 probeerde de Keuringsdienst van Waarde uit te vinden wat nou het verschil is tussen al die soorten, en natuurlijk vooral: hoe roomboter in die fabrieken precies wordt gemaakt. Daar deden sommige fabrikanten toen heel geheimzinnig over.

Maar nu heeft er één het geheim verklapt. En het blijkt allemaal nog veel grootser te zijn dan we konden vermoeden: boter wordt tegenwoordig gemaakt in de ruimte! Lees maar:

KARNEN

Roomboter wordt gemaakt van gekarnde room. Bij het karnen worden de vetbolletjes uit de melkweg geslagen. Deze vetbolletjes klonteren samen tot roomboter.

Deze tekst (zie ook de foto bij dit stukje) las ik op een pakje boter van een (overigens heel sympathiek) biologisch huismerk dat je vooral bij de kleinere supermarkten aantreft. Ben ik de enige die bij deze beschrijving astronauten met een slaghout ziet opdoemen?

Okee, en nu even vanuit een talig perspectief. Zou de gewraakte spellingcontrole verantwoordelijk zijn, of is het gewoon een typfout? Hieruit blijkt in ieder geval maar weer eens dat het nut heeft om je teksten altijd goed na te lezen vóór publicatie, vooral wanneer het gaat om dit soort educatief bedoelde tekstjes. We leven in een tijd waarin de complottheorieën welig tieren, en voor je het weet, heb je er weer één bij. Misschien hebben de Russen er ook iets mee te maken; die zijn ten slotte aardig thuis in de ruimte.

Oftewel: hoe één verdwenen spatie het verschil kan maken tussen zin en onzin.

Dit bericht is geplaatst in column. Bookmark de permalink.

4 Responses to Ruimteboter

  1. Jos Houtsma schreef:

    Ja, heel mooi!

  2. Gerard van der Leeuw schreef:

    Hé, ik gebruik die boter ook en het was me inderdaad ook opgevallen dat er iets raars stond. Ik vind het woord ‘slaan’ voor een zo liefdevolle bezigheid als karnen vroeger was sowieso een beetje raar. Het is meer duwen dan meppen. Maar ik ga nu toch eens opzoeken waar het woord melkweg vandaan komt. Nooit over nagedacht………

  3. DirkJan schreef:

    Wel een grappig foutje en ik denk wel per ongeluk, hoewel, want de laatste jaren heb ik de stellige indruk dat bedrijven soms expres een taal- of andere fout op hun verpakking zetten. Mensen pikken dat op, zetten het voor vermaak op sociale media en met een beetje geluk gaat het viraal, tel uit je winst. Zo maakt u nu toch ook mooi gratis reclame voor gekarnde roomboter! 🙂

Reacties zijn gesloten.