Nijmeegse eredoctoraten voor Jeroen Brouwers en Daniel Dennett

(Persbericht Radboud Universiteit)

De schrijver Jeroen Brouwers en de filosoof prof. dr. Daniel Dennett zullen op 18 oktober 2018 een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in ontvangst nemen. De uitreiking vindt plaats tijdens de academische plechtigheid ter ere van de 95ste verjaardag, de Dies Natalis van de Radboud Universiteit in de St. Stevenskerk in Nijmegen.

Jeroen Brouwers

De schrijver Jeroen Brouwers (1940) wordt alom gezien als een van de grootste stilisten uit de naoorlogse Nederlandse letterkunde. Zijn oeuvre omvat essays, romans, novellen, toneelwerk, autobiografische teksten, pamfletten, brieven en vertalingen. Met zijn werk heeft hij een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan het culturele leven in de Lage Landen.
Voor zijn romans werden aan Brouwers diverse toonaangevende literatuurprijzen toegekend. Voor zijn volledige, omvangrijke en veelzijdige literaire oeuvre ontving hij de Constantijn Huygensprijs.

Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, droeg samen met Peter Nissen, hoogleraar Spiritualiteitsstudies, Jeroen Brouwers voor een eredoctoraat voor. Joosten: ‘Jeroen Brouwers is een vooraanstaand en veelgeprezen schrijver met een carrière die al meer dan een halve eeuw beslaat. Hij heeft belangrijke maatschappelijke kwesties behandeld in zijn romans, zoals de verwerking van de Tweede Wereldoorlog in Indië in Bezonken Rood (1981) en het misbruik in de katholieke kerk in Het Hout (2014). Maar hij is ook een groot essayist, met een werkwijze die het midden houdt tussen wetenschappelijke analyse en literaire verbeelding, en polemist. Voor veel schrijvers is hij een voorbeeld: hij leeft voor en door de literatuur. Als beschouwer schrijft hij ook veel over de Vlaamse literatuur, die ook een bijzonder aandachtspunt is van de Nijmeegse neerlandistiek. En of hij nu polemiseert of een standbeeldje opricht voor een schrijver: het is stilistisch altijd virtuoos.’

Prof. dr. Daniel Dennett

Daniel Dennett (1942) is hoogleraar Filosofie aan Tufts University in Boston. Hij staat bekend als een van de grootste filosofen van deze tijd. Als auteur van veertien zeer invloedrijke boeken – onder meer over het mind-bodyprobleem, bewustzijn, vrije wil, artificiële intelligentie, evolutietheorie en religie – strekt zijn invloed zich breed uit over diverse disciplines: filosofie, biologie, cognitiewetenschappen, rechten, psychologie, kunstmatige intelligentie en theologie. Zijn boeken, waaronder enkele die tot de klassieken van de twintigste eeuw worden gerekend, hebben hem zowel in de academische wereld als bij het brede publiek grote faam opgeleverd.

Christoph Lüthy, hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en wetenschap aan de Radboud Universiteit, over Daniel Dennett: ‘Een eredoctoraat verleen je als universiteit liefst aan een persoon die niet alleen voor zijn of haar eigen vakgebied van belang is. Daniel Dennett schrijft over menselijk gedrag vanuit een alpha-, bèta- én gammaperspectief, zoals bij voorbeeld in zijn boek ‘Consciousness Explained’. Wanneer hij het over het probleem van de vrije wil heeft, combineert hij cognitiefilosofie, evolutionaire biologie, psychologie, de neurowetenschappen en juridische vraagstellingen met elkaar. Het is dan ook geen toeval dat je in maart 2016, tijdens zijn lezing in De Vereeniging, in de zaal vertegenwoordigers van alle faculteiten van de Radboud Universiteit kon zien zitten. Dit eredoctoraat is daarom een intellectueel feest voor de hele universiteit.’