Weinig ongezellig

Door Marc van Oostendorp

Waarom kun je wel ‘niet ongezellig’ zeggen, en ‘niet gezellig’, en ‘weinig gezellig’, maar zegt niemand (kennelijk) ooit ‘weinig ongezellig’. Ik bespreek een nieuwe theorie in mijn zondagochtendminicollege.

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in column, video, vlog met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Weinig ongezellig

  1. Lucas schreef:

    Zeggen mensen dan weer wel ‘weinig gemeen’ of ‘weinig boos’? Mijn intuïties zijn hier waardeloos, ze klinken me net zo raar in de oren als ‘weinig ongezellig’, en beide zijn ook een soort negatief (tegenovergesteld van aardig en vrolijk).

  2. Riek schreef:

    Maar met ‘het’ ervoor klinkt het mij niet vreemd in de oren. Het is een weinig ongezellig. Nu is het niet heel ongezellig, maar gezellig is het ook niet. Ik zou het heel goed kunnen zeggen met betrekking tot een interieur.

Reacties zijn gesloten.