loep / vergrootglas

Verwarwoordenboek Vervolg (55)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

loep / vergrootglas

Er is een klein betekenisverschil.

loep sterk vergrotende, vaak samengestelde lens in een montuur

Bij mijn oma mocht ik vroeger spelen met de borduurloep met verlichting, tot ik een keer een brandglas nodig had.

vergrootglas grotere uitvoering van een loep, met enkelvoudige lens en vaak met handvat

Op de postzegelmarkt waren ook diverse vergrootglazen te koop.

Deze optische hulpmiddelen verschillen vooral in sterkte. Een loep kan wel tot twintig keer vergroten, een vergrootglas doet dat vaak vier keer. Ter vergelijking, een eenvoudige microscoop vergroot minimaal veertig keer.

Gelet op de betekenisovereenkomst – een vergrootglas is eigenlijk een zwakke loep met handvat – zou je verwachten dat iets onder de loep nemen en iets onder een vergrootglas leggen ongeveer hetzelfde betekenen. Toch is dat niet zo. Als je iets onder de loep neemt, inspecteer je dat nauwkeurig. Maar als je iets onder een vergrootglas legt, maak je van een detail een belangrijk punt.